23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Nato in Rusija danes v Bruslju o jedrski pogodbi INF

Svet zveze Nato in Rusije bo danes v Bruslju na veleposlaniški ravni razpravljal o jedrski pogodbi INF in Ukrajini. ZDA so dale Rusiji v začetku decembra lani dva meseca časa, da jedrsko pogodbo preneha kršiti, sicer pa napovedale odstop od dogovora. Rok se izteče 2. februarja.

Tik pred iztekom tega roka je nemški zunanji minister Heiko Maas v sredo v Washingtonu poudaril, da je usoda pogodbe v rokah Rusije, in Moskvo kritiziral, da ni pripravljena zagotoviti popolne transparentnosti.

Pogodba o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF), ki sta jo leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, je bistveno prispevala h koncu hladne vojne in k zagotavljanju varnosti v zaveznicah v minulih treh desetletjih, izpostavljajo v zvezi Nato.

Rusija krši pogodbo, kar spodkopava varnost zaveznic in temelje učinkovitega nadzora nad oboroževanjem, so decembra v skupni izjavi poudarili zunanji ministri zveze Nato. Rusijo so pozvali k celovitemu in preverljivemu spoštovanju pogodbe ter opozorili, da je od njenih dejanj odvisna usoda tega dogovora.

Rusija pogodbo ogroža z razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki lahko deluje jedrsko in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa, opozarja generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Rusija kršenje pogodbe zavrača. V sredo je prvič priznala obstoj rakete 9M729, a vztrajala, da je njen maksimalni doseg 480 kilometrov, tako da je to v skladu z jedrsko pogodbo, ki prepoveduje rakete z dosegom od 500 do 5500 kilometrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine