17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Nasa uspešno izstrelila raziskovalca planetov

Ameriška vesoljska agencija Nasa je ponoči po srednjeevropskem času iz Cape Canaverala na Floridi uspešno izstrelila 337 milijonov dolarjev vreden satelit, ki bo iskal planete izven sončnega sistema. Satelit je šel v vesolje na raketi podjetja SpaceX Falcon 9.

Izstrelitev satelita TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) bi morala biti opravljena že v ponedeljek, vendar je prišlo do zamude zaradi preverjanja navigacijskega sistema Falcona 9.

Satelit bo opazoval okoli 20.000 planetov izven našega sončnega sistema, med njimi okrog 50 velikosti Zemlje in 500 planetov, ki so več kot dvakrat manjši od našega. Zbrane podatke bodo potem obdelali znanstveniki in skušali ugotoviti, ali je na kakšnem morda kaj sledi življenja.

Nov satelit bo nadomestil sedanji vesoljski teleskop Kepler, ki so ga v vesolje izstrelili leta 2009. Plovilu trenutno že primanjkuje goriva in je na koncu svojega življenjskega obdobja. Kepler je sicer odkril 2300 potrjenih eksoplanetov in več 1000 kandidatov, ki pa so bili predaleč za podrobnejšo analizo.

Satelit TESS naj bi v prvih dveh letih pokril 350-krat večje območje in preiskal skoraj 85 odstotkov vidnega neba.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine