10 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Narodne manjšine v Srbiji volijo svoje predstavnike v svete manjšinskih skupnosti; vključno s slovensko

Pripadniki 22 narodnih manjšin v Srbiji danes volijo svoje predstavnike v nacionalne svete manjšinskih skupnosti. Štiri manjšine člane volijo posredno, na t.i. elektorskih skupščinah, preostalih 18, med njimi slovenska, pa neposredno, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na elektorskih skupščinah svoje predstavnike izbirajo hrvaška, črnogorska, makedonska in ruska manjšina. Na njih imajo pravico glasovati elektorji, pripadniki ene od teh štirih manjšin z zadostnim številom podpisov sonarodnjakov.

Pripadniki preostalih 18 manjšin, med njimi slovenske, po drugi strani svoje predstavnike volijo neposredno. Slovenska manjšina na tokratnih volitvah nastopa z eno listo.

Na tretjih tovrstnih volitvah v Srbiji ima pravico glasovati nekaj več kot 507.000 ljudi, volišča pa so danes odprta od 7. do 20. ure.

Srbski minister za državno upravo in lokalno samoupravo Branko Ružić je za Radiotelevizijo Srbija (RTS) dejal, da na današnjih volitvah pričakuje “pošten in korekten boj”. Dejal je še, da gre za praznik demokracije, ker ima okoli pol milijona srbskih državljanov na volitvah priložnost utrditi svojo kulturo, jezik in tradicijo.

Člani nacionalnih svetov manjšinskih skupnosti imajo pristojnosti na področjih kulture, izobraževanja in informiranja ter glede uradne uporabe jezikov in pisav narodnih manjšin. Njihovo število je odvisno od velikosti manjšine – lahko jih je najmanj 15 in največ 35.

Nacionalni svet slovenske narodne manjšine ima 15 članov. Je najvišje predstavniško telo Slovencev v Srbiji, ki zastopa interese slovenske manjšine in predstavlja slovensko narodno manjšino na področju izobraževanja, kulture, obveščanja in uradne rabe jezika, sodeluje v procesu odločanja ali odloča o vprašanjih ter ustanavlja ustrezne ustanove s tega področja. Je tudi krovna organizacija za obstoječa slovenska društva in njihove člane ter tiste pripadnike manjšine, ki niso včlanjeni v nobeno obstoječe društvo, piše na spletni strani sveta.

Glede na popis prebivalstva iz leta 2002 je v Srbiji živelo 5104 Slovencev, kar je 0,07 odstotka vsega prebivalstva. Nacionalni svet združuje in usmerja delovanje 13 slovenskih društev, katerih aktivnosti so usmerjene predvsem v kulturno in izobraževalno delovanje, preko katerega se ohranja slovenska identiteta, jezik in kultura v Srbiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine