1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Napoveduje se brexit brez dogovora

Glavni pogajalec EU Michel Bariner ni optimističen glede možnosti, da bi še preprečili izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora. Kot je zapisal v gostujočem komentarju v časniku Sunday Telegraph, v primeru izstopa brez dogovora ne bo prehodnega obdobja ali delnih dogovorov. “EU bo delovala le v smeri zaščite lastnih interesov,” je poudaril.

“Prišel je trenutek resnice, Združeno kraljestvo se bo moralo odločiti, ali bo EU zapustilo z dogovorom ali brez,” je v časniku navedel Barnier.

Britanski premier Boris Johnson je jasno napovedal, da brexita, ki je načrtovan za 31. oktobra, tokrat ne bodo preložili. Obenem pa je pozval k spremembam že usklajenega izstopnega dogovora, po katerih bi se Velika Britanija za zdaj zavezala k spoštovanju številnih pravil EU, nato pa bi se v prehodni fazi pogajali o celovitem sporazumu o sodelovanju.

Jabolko spora predstavlja zlasti t.i. severnoirsko varovalo, ki naj bi preprečilo uvedbo nadzora na meji na Irskem otoku. Britanski premier je unijo že pozval k umiku spornega varovala iz izstopnega sporazuma, vendar pa je EU možnost pogajanj o tem vprašanju izključila. “Varovalo je največji kompromis, ki ga EU še lahko ponudi državi nečlanici,” je zapisal Barnier.

Kot je še navedel, EU ne more preprečiti Veliki Britaniji, da se odloči za brexit brez dogovora. “Ne bi pa razumel logike takšne odločitve, saj bi iste probleme morali rešiti po 31. oktobru,” je pojasnil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine