1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Napetost v Ukrajini: Ameriška “smrtonosna pomoč” prispela v Kijev

Piše: C. R.

V Ukrajino je prispelo približno 90 ton ameriške “smrtonosne pomoči” in sicer ob napetostih zaradi kopičenja ruske vojske na meji.

To je bila prva pošiljka nedavno odobrenega paketa ameriške vojaške pomoči Ukrajini, ki je vključevala strelivo za “frontne branilce”. Dostava je sledila obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkena v Kijevu ta teden kjer je opozoril na strog odziv, če bi Rusija napadla Ukrajino. Moskva je zanikala kakršne koli načrte za napad ali invazijo na Ukrajino. Ameriški predsednik Joe Biden je decembra odobril paket varnostne podpore v višini 200 milijonov dolarjev (176 milijona evrov). Ameriško veleposlaništvo v Kijevu je sporočilo, da pošiljka dokazuje “trdno zavezanost suvereni pravici Ukrajine do samoobrambe”. “Združene države bodo še naprej zagotavljale takšno pomoč v podporo ukrajinskim oboroženim silam pri njihovih nenehnih prizadevanjih za obrambo suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine pred rusko agresijo,” so zapisali na Facebooku.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov se je zahvalil ZDA za pomoč. Pošiljka je prispela nekaj ur po tem, ko sta se ruski zunanji minister in njegov ameriški kolega pogovarjala kot sta dejala “odkrito”, da bi poskušala zmanjšati možnost širšega konflikta v Ukrajini. Rusija je ukrajinsko ozemlje zasedla že prej leta 2014 si je priključila Krimski polotok. Od takrat je bilo zaradi spopadov med ukrajinsko vojsko in uporniki, ki jih podpira Rusija, ubitih približno 14.000 ljudi najmanj dva milijona pa jih je zapustilo svoje domove. Leta 2015 je bil sklenjen krhek mirovni sporazum. Vodja vojaške obrambne zveze Nato je zdaj opozoril, da obstaja realna nevarnost novega konflikta v Evropi potem, ko se je na meji zbralo približno 100.000 ruskih vojakov.

Moskva zanika, da načrtuje invazijo vendar je predsednik Vladimir Putin Zahodu postavil zahteve, ki po njegovih besedah zadevajo varnost Rusije med drugim, da se Ukrajini prepreči vstop v Nato. Prav tako želi, da Nato opusti vojaške vaje in preneha pošiljati orožje v vzhodno Evropo saj meni, da to neposredno ogroža varnost Rusije.

Vir: bbc.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine