0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Naklonjenost papeža Frančiška komunističnim režimom po svetu že obrodila sadove: na Kitajskem posvečen prvi škof po želji kitajske oblasti

Na Kitajskem je bil posvečen prvi katoliški škof s soglasjem Pekinga v skladu z novim sporazumom Kitajske in Vatikana, ki naj bi izboljšal odnose med komunistično velesilo in Svetim sedežem. V ponedeljek je bil za škofa v škofiji Ulanqab v Notranji Mongoliji imenovan Yao Shun, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Kitajska katoliška skupnost z okoli 12 milijoni vernikov je bila dolga leta razdeljena na uradno skupnost, ki jo je odobravala in postavljala komunistična partija, in praktično ilegalno, ki je bila zvesta Vatikanu. Peking tako ni priznaval škofov, ki jih je imenoval papež, ampak je imenoval svoje, ki so bili lojalni režimu.

Septembra lani pa sta se kitajska vlada in Sveti sedež vendarle dogovorila, da bosta skušala verske voditelje, torej škofe, imenovati s soglasjem. Sporazum naj bi izboljšal odnose med Kitajsko in Vatikanom, ki so se praktično prekinili leta 1951.

Papež Frančišek je v skladu s sporazumom priznal sedem klerikov, ki jih je postavila kitajska oblast. A napetosti ostajajo. Kritiki tega sporazuma se namreč bojijo, da bo Peking sporazum izkoristil za nadaljnji pregon “pravih” vernikov. Med njimi je tudi hongkonški kardinal Joseph Zen, ki meni, da je sporazum “nov velik korak proti uničenju prave Cerkve na Kitajskem”, še poroča AFP.

Glede na poročila kitajskega državnega časnika Global Times se kitajska katoliška skupnost sicer sooča z velikim pomanjkanjem škofov. Okoli tretjina od skupno 98 škofij je brez škofa, številni starejši škofje pa so pred upokojitvijo.

V prihodnjih dneh naj bi sledile nove posvetitve, še navaja časnik. Vendar pa v Vatikanu zaenkrat tega še niso potrdili, še navaja AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine