7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Nagovor ameriškega predsednika Donalda Trumpa

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek v svojem govoru pohvalil vojaško moč svoje države, ki po njegovih besedah ​​dokazuje, da država “izpolnjuje svojo usodo kot mirotvorka, vendar je to mir z močjo”. Trump je v vnaprej posnetem videu izjavil, da so se izdatki za ameriško vojsko znatno povečali in v zadnjih štirih letih dosegli približno 2,5 bilijona dolarjev, zaradi česar so ZD najmočnejše na svetu.

Glede nedavnega sporazuma, ki so ga podpisali Izrael, Združeni arabski emirati in Bahrajn, je ameriški predsednik dejal, da naj bi v Belo hišo prišlo še več držav Bližnjega vzhoda in da so “to prelomni mirovni dogovori in začetek novega srednjega Vzhod «.

Ponavljajoč eno od tem iz nagovora leta 2019, je Trump pozval druge države, naj posnemajo Ameriko, tako da na prvo mesto postavijo lastne državljane. Po njegovih besedah ​​je to “resnična podlaga za sodelovanje”. Ameriška prizadevanja za boj proti pandemiji COVID-19 je predsednik pohvalil in jo označil za “najbolj agresivno mobilizacijo po drugi svetovni vojni”.

G. Trump je dejal, da je bila narejena rekordna dobava ventilatorjev; da so bila uvedena reševalna zdravljenja, ki so zmanjšala smrtnost za 85 odstotkov; in da bodo ZDA proizvedle cepivo, premagale pandemijo in vstopile v novo dobo “blaginje, sodelovanja in miru brez primere”.

Opisujoč COVID-19 kot “kitajski virus”, je predsednik ZDA krivdo za širjenje pandemije pripisal tej državi. Ko se je ozrl na prva opozorila o nevarnosti virusa, je Kitajski očital, da je zaklenila domača potovanja, hkrati pa ohranila mednarodne lete.

Na udaru je bila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO): gospod Trump je trdil, da je WHO “skoraj pod nadzorom Kitajske”, pri čemer se je skliceval na zgodnje izjave Kitajske in WHO, da ni dokazov o prenosu COVID-19 med ljudmi.

Več si poglejte v VIDEU s slovenskimi podnapisi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine