12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Na vzhodu Ukrajine začela veljati prekinitev ognja

Na območju konflikta na vzhodu Ukrajine je danes začela veljati prekinitev ognja, ki pa po navedbah Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ni časovno omejena. To je zadnja v vrsti prekinitev ognja, ki so bile v preteklosti kršene že nekaj ur po uveljavitvi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prekinitev ognja je stopila v veljavo v času božičnih praznovanj pravoslavne cerkve, ki se bodo sicer zaključila 7. januarja prihodnje leto.

Nemčija in Francija sta že pozdravili prekinitev ognja. Prihajajoči prazniki bi morali biti priložnost, da se strani osredotočijo na potrebe civilnega prebivalstva, sta v skupni izjavi zapisala nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Merklova je sicer po telefonu o konfliktu na vzhodu Ukrajine v petek spregovorila tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, dotaknila sta se tudi vojne v Siriji. Merklova se je med drugim zavzela, da bi morala Rusija izpustiti zaprte ukrajinske mornarje, ki so jih priprli konec novembra.

V spopadih med separatisti, ki jih podpira Moskva, in ukrajinsko vojsko je od leta 2014 po podatkih Združenih narodov na vzhodu Ukrajine umrlo že več kot 10.000 ljudi, med njimi 2700 civilistov. Letos do božiča so bili ubiti 104 ljudje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine