5.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Na vzhodu Ukrajine v spopadih ubitih pet ukrajinskih vojakov

Na vzhodu Ukrajine je bilo danes ubitih pet ukrajinskih vojakov, sedem pa je ranjenih, ko so branili območje pred separatisti, ki so poskušali prevzeti nadzor, so sporočili z ukrajinskega obrambnega ministrstva.

 

Tiskovni predstavnik ministrstva Dmitrij Guculjak je pojasnil, da so bili štirje vojaki ubiti danes v peturni bitki na območju Luganska, sedem pa jih je utrpelo več poškodb. Proruski separatisti so po besedah tiskovnega predstavnika skušali prevzeti nadzor nad nadzornimi točkami pri vasi Krimske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Peti vojak je bil ubit v obstreljevanju drugje na konfliktnem območju, je dodal.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je dejal, da so ukrajinske vojake napadli s težkim topniškim orožjem. “Rusi (…) napadajo položaje naših vojakov, kršijo premirje,” je dodal.

Medtem pa separatisti za spopad krivijo ukrajinske vojake, češ da so oni kršili premirje.

Porošenko se je danes sicer opravičil svojim sodržavljanom. “Pred več kot štirimi leti sem oznanil, da bo protiteroristična operacija trajala le nekaj ur in ne mesecev,” je dejal. “Resnično mi je žal, da sem vam dal upanje, ki se ni uresničilo,” je dodal.

Čeprav so sklenili že več dogovorov, ki so umirili nasilje na konfliktnem območju na vzhodu Ukrajine, še niso dosegli pravega premirja in končali prelivanja krvi.

Konflikt na vzhodu Ukrajine se je začel aprila 2014, potem ko si je Rusija priključila ukrajinski polotok Krim. V konfliktu je doslej umrlo več kot 10.000 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine