23.2 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Na vzhodu DR Kongo ubitih osem pripadnikov modrih čelad

Na vzhodu DR Kongo je bilo v operaciji proti upornikom ubitih osem pripadnikov modrih čelad, in sicer državljan Tanzanije in sedem državljanov Malavija, so v četrtek sporočili iz Varnostnega sveta Združenih narodov. Gre za največje izgube mirovnih sil ZN v DR Kongu po skoraj letu dni, ko so uporniki ubili 15 modrih čelad.

Ob tem je VS ZN opozoril, da namerni napadi na pripadnike mirovnih sil v skladu z mednarodnim pravom veljajo za vojne zločine, in pozval oblasti DR Kongo k čimprejšnji preiskavi. Prav tako je VS ZN opozoril, da so lahko napadi na pripadnike ZN osnova za uvedbo sankcij.

Pripadniki mirovnih sil ZN za DR Kongo (Monusco) so v torek skupaj z vojsko DR Kongo sprožili operacijo proti Združenim demokratičnim silam (ADF), džihadistični skupini, ki je odgovorna za več krvavih napadov na civiliste, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med operacijo je silam Monusca in vojski DR Kongo uspelo osvojiti mesto Kididiwe, ki velja za glavno trdnjavo ADF in od koder je ADF v preteklosti pogosto napadal mesto Beni z med 200.000 do 300.00 prebivalci. Mesto je približno 20 kilometrov oddaljen od Kididiwija.

ADF z islamističnimi koreninami je nastala leta 1955 na zahodu Ugande pod vodstvom Džamila a Mukuluja, ki se je spreobrnil v islam. Trenutno deluje na obmejnem območju v provinci DR Konga Severni Kivu. Obtožujejo jo, da uri otroke vojake, da je zaradi nje od leta 2014 umrlo na stotine civilistov, decembra 2017 pa tudi 15 tanzanijski pripadnikov Monusca. Takrat so to bile največje žrtve mirovnih sil ZN po letu 1993, ko je v Somaliji v spopadih z lokalnimi vojaškimi voditelji umrlo 24 pakistanskih vojakov.

Regija se poleg varnostne negotovosti sooča tudi z izbruhom ebole, zaradi katere je doslej umrlo več kot 200 ljudi. Zaradi slabih varnostnih razmer so okrnjeni napori za zajezitev bolezni.

Monusco ima približno 170.000 pripadnikov in je ena od največjih mirovnih operacij ZN. Vzpostavili so jo leta 1999 v času druge kongovske vojne. Letni proračun Monusca je 1,02 milijarde evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine