10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

Na volitvah na Sardiniji zmagal Salvinijev kandidat

Na deželnih volitvah na Sardiniji je v nedeljo glede na začasne rezultate slavil desnosredinski kandidat Christian Solinas, ki je užival podporo stranke Liga notranjega ministra Mattea Salvinija. Tako kot že na volitvah v deželi Abruci pred dvema tednoma je tudi v tej deželi Gibanje pet zvezd, ki v Rimu vlada skupaj z Ligo, doživelo poraz.

Vodja Sardinske akcijske stranke Solinas, ki je zbral 47 odstotkov glasov, je tako postal predsednik Sardinije. Desnosredinska koalicija, v kateri so med drugim Liga, Naprej Italija in Bratje Italije, pa bodo najmočnejša skupina v regionalnem parlamentu.

Na drugem mestu je bil s 34 odstotki glasov neodvisni Massimo Zedda, ki ga podpira levosredinska koalicija okoli Demokratske stranke. Kandidat Gibanja pet zvezd Francesco Desogus pa je zbral deset odstotkov glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predsednik Gibanja pet zvezd Luigi di Maio je danes ocenil, da poraz na zadnjih regionalnih volitvah ne bo imel negativnih vplivov na vlado v Rimu. “Za vlado se ne spremeni nič. Gibanje pet zvezd je zdravo in nadaljujemo,” je dejal.

Uvidel pa je, da se stranka bolje odreže na nacionalnem nivoju kot regionalnem, zato namerava v prihodnje prestrukturirati gibanje. Medtem se italijanski podpredsednik vlade zaradi slabih rezultatov sooča tudi s kritikami znotraj stranke.

Že na volitvah v Abrucih v začetku februarja je namreč slavila Liga, saj je Marco Marsilio, ki je užival podporo stranke, zbral skoraj 50 odstotkov glasov. Kandidatka Gibanja pet zvezd Sara Marcozzi pa je pobrala manj kot 20 odstotkov glasov

Tudi v javnomnenjskih raziskavah podpora populističnemu gibanju pada in trenutno znaša okoli 25 odstotkov, na volitvah pa je zbrala 32 odstotkov glasov. Na drugi strani pa Liga pridobiva privržence, če je še na volitvah lani zbrala 17 odstotkov, jo sedaj podpira okoli 32 odstotkov vprašanih.

Na lanskih parlamentarnih volitvah je sicer Liga prepričala več volivcev na severu Italije, na jugu je bilo praviloma uspešnejše Gibanje pet zvezd.

Volitve na Sardiniji, ki se jih je udeležilo 53 odstotkov volilnih upravičencev, so veljale za zadnji volilni preizkus pred majskimi volitvami v Evropski parlament.

Zadnje novice

Sorodne vsebine