7.7 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Na volitvah na Poljskem tesno zmagal dosedanji predsednik Duda

Na nedeljskih predsedniških volitvah na Poljskem je zmagal dosedanji predsednik Andrzej Duda. Kot je danes sporočila državna volilna komisija, je po 99,8 odstotka preštetih glasovnic prejel 51,2 odstotka glasov. Župana Varšave Rafala Trzaskowskega je podprlo 48,8 odstotka volivcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Volilna udeležba je bila neobičajno visoka, 68,1-odstotna, je še sporočila volilna komisija po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Duda se je po volitvah v nedeljo zvečer, ko so izidi vzporednih volitev nakazali njegovo zmago, že zahvalil vsem Poljakom za udeležbo v drugem krogu predsedniških volitev, znotraj tega pa še posebej tistim, ki so ga podprli. O visoki volilni udeležbi pa je dejal, da ta daje velik pečat poljski demokraciji. Obenem je zagotovil, da bo sodeloval z vlado pri vodenju Poljske iz krize, ki jo je povzročila epidemija covida-19, ter da bo predsedniška palača ostala odprta za ljudi različnih pogledov in prepričanj.

Tokratne volitve so bile nov obračun med kandidatom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) in opozicijske Državljanske platforme (PO). Spopad dveh največjih strank je stalnica poljske politike že od leta 2005.

Duda se je med kampanjo razglašal za branik konservativnih družinskih vrednot, liberalni slog življenja, vključno s pravicami skupnosti LGBT, je označeval za tujega v poljski kulturi. Glede zunanje politike želi Duda ohraniti tesen odnos z ZDA. Tik pred prvim krogom volitev je tako v Beli hiši obiskal ameriškega kolega Donalda Trumpa.

Duda je bil zelo kritičen do Trzaskowskega in je opozarjal, da bi njegova zmaga pomenila blokado za državo, in to v času, ko Poljska potrebuje enotnost pri okrevanju po koronavirusni krizi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine