-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Na vidiku nov globalni konflikt? ZDA obljubile pomoč Filipinom v primeru napada v Južnokitajskem morju

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes ob obisku Manile obljubil, da bodo ZDA branile Filipine pred morebitnim oboroženim napadom v Južnokitajskem morju, ki si ga lasti več držav. Ob tem je označil kitajske umetne otoke v morju kot grožnjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Kitajska gradnja otokov in vojaške aktivnosti v Južnokitajskem morju so grožnja vaši suverenosti, varnosti ter gospodarskemu preživetju, kot tudi gospodarstvu ZDA, je dejal Pompeo na skupni novinarski konferenci s filipinskim kolegom Teodorom Locsinom.

“Ker je Južnokitajsko morje del Tihomorskega oceana, bo kakršenkoli napad na filipinske sile, letalstvo ali civilne ladje v Južnokitajskem morju sprožilo skupne obrambne obveznosti v okviru 4. člena našega skupnega obrambnega dogovora,” je dodal državni sekretar ZDA, ki se je sestal tudi s filipinskim predsednikom Rodrigom Dutertejem.

To je prvič, da je višji predstavnik ZDA izrazil namero Washingtona, da bo branil svojega zaveznika v Južnokitajskem morju, opozarja AFP.

Leta 1951 podpisani dogovor med ZDA in Filipini obvezuje državi, da si v primeru napada na območju Tihomorskega oceana priskočita na pomoč. Višji filipinski predstavniki so v preteklosti že pozvali k preučitvi dogovora, saj niso bili prepričani, ali velja tudi za sporno Južnokitajsko morje.

Omenjeno morsko območje si namreč lastijo Filipini, Kitajska, Malezija, Brunej, Tajvan in Vietnam. Kitajska pa je v zadnjih letih zavzela več otokov in grebenov, na katerih gradi vojaško infrastrukturo. Pogosto prihaja na spornem območju tudi do konfrontacij med ladjami.

Washington se doslej ni želel postaviti na eno ali drugo stran, a je poudarjal nujnost proste plovbe.

Filipini so bili dolgo časa hudi kritiki Kitajske predvsem zaradi njihovih ozemeljskih teženj v Južnokitajskem morju, a so se odnosi otoplili, ko je položaj predsednika Filipinov prevzel Duterte. Ta je namreč omilil ton v zameno za trgovanje in investicije s Kitajske.

Zadnje novice

Sorodne vsebine