31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Na Tajskem se je začela akcija reševanja ujetih otrok

Na Tajskem se je danes začela reševalna akcija v jami ujetih dečkov in njihovega nogometnega trenerja. Po napovedih naj bi reševalna akcija prvega dečka, ki se je začela ob 5. uri po srednjeevropskem času, trajala najmanj 11 ur, za celotno skupino pa do štiri dni. 12 dečkov in njihov trener so v jami na severu države ujeti že več kot dva tedna.

Dečki bodo morali na poti na prostost uporabiti tudi potapljaško opremo, da bodo prebrodili poplavljene in pogosto ozke prehode. Reševalci so jih v preteklih dnevih naučili osnov potapljanja, med drugim kako se diha s kisikovo bombo.

Skupina tajskih potapljačev, ki sodeluje pri reševanju v jami ujetih tajskih dečkov in njihovega nogometnega trenerja, je prek Facebooka objavila svojo zavezo, da bodo varno rešili vse dečke. Na spletni strani tajskih vojaških potapljačev so tako objavili skupinsko fotografijo, ki naj bi ponazarjala njihovo odločenost in skupinski duh.

“Potrjujem, da smo pripravljeni za današnjo operacijo,” je pred začetkom reševalne akcije dejal Narongsak Osotthanakor, guverner pokrajine Chinag Rai, ki vodi reševalno akcijo. Dodal je, da je čas primeren, da je gladina vode sprejemljiva ter da so potapljači pripravljeni za reševanje, dečki pa “telesno in duševno” za izhod iz jame. Napovedal je še, da bodo dečke iz jame posamično reševala po dva potapljača skupaj, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Tako kot vsak dogodek, ki pritegne pozornost velikega števila ljudi, je tudi zgodba v jami ujetih dečkov na severu Tajske ustvarila svoje junake. Kot je za STA dejal Matjaž Horvat, Slovenec, ki že več let tudi poučuje na Tajskem, gre po njegovem mnenju mednje šteti 25-letnega nogometnega trenerja dečkov Ekapola Chanthawonga.

Prvega dečka naj bi po besedah Narongsaka iz jame rešili okoli 16. ure po srednjeevropskem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V reševalni akciji sodeluje skupno 18 potapljačev, od tega pet Tajcev.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener so v jami ujeti od 23. junija, ko je močan dež poplavil jamo in zaprl izhod iz nje. Trenutno naj bi se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nahajali na suhem območju jame približno štiri kilometre od izhoda iz jame.

Video rešavanja v živo https://www.youtube.com/watch?v=aIsh7TcjGFk

Škandal24

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine