0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Na Šrilanki je spet napeto: policija sveri pred novimi napadi

Šrilanška policija po velikonočnih napadih na cerkve in hotele v Šrilanki, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubitih 253 ljudi, svari pred morebitnimi novimi napadi na verske objekte. Kot so danes sporočili preko družbenega omrežja Twitter, islamisti glede na informacije, ki jih imajo obveščevalci, pripravljajo napade na sufistične mošeje.

 

Policija je zato poostrila varnostne ukrepe okoli mošej.

Ameriško veleposlaništvo v Šrilanki, ki se je sklicevalo na podatke lokalnih oblasti, je že v četrtek posvarilo pred novimi napadi na verske objekte. Ob tem so ljudem svetovali, naj se teh objektov med petkom in nedeljo izogibajo.

Po napadih so že v četrtek na otoku zaprli vse katoliške cerkve. Šrilanški minister za muslimanske zadeve Abdul Haleem pa je mošeje pozval, naj v znak solidarnosti s katoliškimi cerkvami odpovedo petkove molitve.

Šrilanko so v nedeljo pretresli napadi v več cerkvah med velikonočno mašo ter prestižnih hotelih v prestolnici Kolombo. Šrilanške oblasti so sprva navajale, da je umrlo 359 ljudi, v četrtek pa so število smrtnih žrtev zmanjšale na 253.

Doslej so prijeli 76 osumljencev za napad, med njimi visokega predstavnika lokalne teroristične skupine in človeka, ki je izdelal bombe. Policija je danes sporočila, da so na podlagi zaslišanj osumljencev ugotovili, da so se napadalci urili v tujini.

Vodja skupine, ki je izvedla napad, je po dosedanjih ugotovitvah umrl v napadu na enega od hotelov. Kot je pred novinarji povedal šrilanški predsednik Maithripala Sirisena, gre za Zahrana Hashima. Šrilanške oblasti so bile na lovu za njim, vse odkar so za napad okrivile njegovo skupino National Thowheeth Jama’ath (NTJ).

Hashim je po navedbah oblasti ustanovil NTJ, pojavil pa se je tudi na videoposnetku, ki ga je objavila skrajna skupina Islamska država, ko je prevzela odgovornost za velikonočne napade. Na posnetku je videti Hashima, kako še s sedmerico prisega vodji IS.

Šrilanške oblasti so medtem še vedno pod pritiskom kritik zaradi razkritja, da so pred napadi ignorirale svarila iz tujine.

V tej luči je v četrtek s položaja odstopil sekretar ministrstva za obrambo Hemasiri Fernando, nato pa je odstop ponudil še generalni direktor policije Pujith Jayasundara, je danes še sporočil predsednik Sirisena. Kot je poudaril, morajo varnostne ustanove prevzeti odgovornost, uvesti pa namerava tudi inšpekcijsko preiskavo.

Šrilanške oblasti so medtem v zvezi z osumljenci za napade naredile tudi napako. V četrtek so namreč objavile fotografijo šestih osumljencev, pri čemer je bila na fotografiji, na kateri naj bi šlo za eno izmed osumljenk, dejansko ameriška aktivistka za pravice muslimanov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine