9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Na sobotnih protestnih shodih je bilo v Belorusiji pridržanih 58 ljudi

Po poročanju ruskega Interfaxa je bilo minulo soboto zaradi kršitve zakonodaje o množičnih prireditvah v Belorusiji pridržano 58 ljudi, je v nedeljo dejala uradna predstavnica republiškega ministrstva za notranje zadeve Olga Čemodanova.

 

“V različnih naseljih države je bilo zabeleženih 13 središč družbeno-političnega delovanja državljanov,” je v svojem brzojavnem kanalu zapisala Chemodanova.

Center za človekove pravice Viasna, ki še ni neregistriran v Belorusiji, je poročal, da je bilo v soboto v Minsku pridržanih približno 40 ljudi, večina med študentskim pohodom. Med pridržanimi je bil tudi Vladislav Gerčikov, ustanovitelj informacijske družbe Bamboo group, ki je prebivalec Hi-Tech parka. Poročajo, da je bil Gerčikov v soboto med študentskim shodom pridržan ko je prišel z lastnim avtomobilom na dvorišče na Kozlovi ulici, kjer je rezident.

Belorusi pravijo da »Sasha« počasi ali pa že nekaj časa se vede kot da ni prišteven. Že v prvem valu ko je razsajal COVID 19, je državljanom svetoval da “lahko piješ vodko” iz zoper COVID 19. Zdi se mi, da ni povsem zdrav, pravi protestnica, udeleženka pohoda žensk.

Tudi univerza je popolnoma spolitizirana. Tudi ta teden je ministrstvo za izobraževanje napovedalo, sporočilo protestirajočim študentom da bo umaknilo štipendije tistim, ki so bili brez pouka več kot 10 ur na mesec odsotni. Vodstvo »naše« univerze je po aretacijah študentov septembra sporočilo, da se univerze ne šteje za prostor za politiko. To pomeni, da če bom na primer danes pridržan in ne morem obiskovati pouka, bom prikrajšan za štipendijo. Ali razumete? Ne gre se za znanje, za politiko dosti bolj

To je Lukašenkova Belorusija ki ni več ista kot nekoč. Takšna kot je zdaj, te dni takšnega ki jo je naredil Lukašenko, ne bi smela ostati niti en dan, mesec, Bog ne daj let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine