17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Na sobotnih protestih v Moskvi aretirali več kot 1300 oseb – bo naslednji protest še bolj množičen?

Na sobotnih protestih v ruski prestolnici Moskva je ruska policija po zadnjih podatkih prijela najmanj 1300 ljudi. Po navedbah nevladnega portala OWD-Info so našteli več kot 1370 aretacij, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Oblasti so v soboto zvečer objavile, da so zaradi različnih kaznivih dejanj prijeli 1074 ljudi.

 

Po poročanju ruskih medijev so v noči na nedeljo večino aretiranih že izpustili na prostost.

Sobotnih protestov se je kljub prepovedi in močni policijski prisotnosti v središču mesta po podatkih policije udeležilo okoli 3500 ljudi.

Proteste so pripravili šest tednov pred volitvami v moskovski mestni svet, z njimi pa so želeli doseči, da bi dovolili sodelovanje na volitvah tudi neodvisnim kandidatom in opoziciji.

Moskovske volilne oblasti na kandidatno listo za volitve 8. septembra niso uvrstile 57 kandidatov, med drugim tudi priljubljenih opozicijskih politikov, kot so Ilja Jašin, Ljubov Sobol in Dmitrij Gudkov. Volilna komisija je postavila več pogojev za njihovo kandidaturo. Med drugim je moral vsak zbrati 5000 glasov podpore, a jih volilna komisija minuli teden vseeno ni želela registrirati, češ da so nekatere podpise ponaredili.

Opozicijski kandidati želijo izkoristiti naraščajoče nezadovoljstvo z ruskimi oblastmi, vse nižjo podporo predsedniku Vladimirju Putinu ter ogorčenje zaradi zniževanja življenjskega standarda in korupcije.

Jašin, ki so ga na sobotnih protestih prijeli, je na Twitterju pozval k novim, večjim protestom prihodnjo soboto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine