8.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Na sobotnih protestih v Beogradu več tisoč ljudi

V Begoradu je v soboto zvečer več tisoč ljudi demonstriralo proti predsedniku države Aleksandru Vučiću. Udeleženci že sedmih sobotnih protestov zapored so se sprehodili skozi središče mesta do zgradbe javne radiotelevizije RTS. Protesti so potekali tudi v več drugih mestih, med drugim v Novem Sadu in Nišu, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Na protestih pod geslom Eden od petih milijonov so udeleženci zahtevali odstop Vučića. Eden od glavnih govornikov na protestih, igralec Nikola Kojo je poudaril, da se mora Vučić umakniti, ker je “supspendiral pravo in pravičnost”.

Igralec Branislav Trifunović, ki je že prepoznaven obraz sobotnih protestov, pa je pozval opozicijske stranke, naj predložijo program za pregledno in učinkovito vodenje Srbije. “Poskrbite za to, da si boste prislužili naše zaupanje,” je dejal.

Pred zgradbo RTS pa so prebrali poziv skupine 105 profesorjev in sodelavcev beograjske filozofske fakultete, ki so podprli proteste.

Demonstracije so v soboto zvečer potekale tudi v Novem Sadu, Nišu, Zaječarju, Šabcu, Čačku, Kragujevcu, Prokuplju, Gornjem Milanovcu in Somboru.

Protestno gibanje podpira vrsta opozicijskih strank, od levih do skrajno desnih. Kritiki protestov opozarjajo, da sobotni shodi obsojajo Vučićev avtokratski način vodenja države, da pa njihovi organizatorji doslej niso ponudili nobenih alternativ.

Prvi protest je potekal 8. decembra lani, potem ko je enega od opozicijskih voditeljev Borka Stefanovića novembra v Kruševcu napadla skupina moških. Storilce so sicer kmalu prijeli, a vodje opozicije trdijo, da je bila v napad vpletena vladajoča Vučićeva Srbska napredna stranka, kar ta zanika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine