11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Na protestih v Podgorici zahteve po odstopu Đukanovića

Več tisoč ljudi se je v soboto zvečer zbralo na glavnem trgu v Podgorici na protestih. Na teh, že petih protestih, ki jih organizirajo organizacije civilne družbe, so znova zahtevali odstop predsednika Črne gore Mila Đukanovića, premierja Duška Markovića ter vodstva tožilstva in direktorja Radio Televizije Črne gore.

 

Eden od vodij protestov Miloš Krivokapić je napovedal, da če omenjeni ne bodo odstopili do 16. marca, se bodo takrat znova zbrali na protestih in na njih vztrajali, dokler ne odstopijo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Opozicijske stranke so pozvali, naj ne sodelujejo v delu parlamenta, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve.

Kot navaja Hina, v Črni gori uradnih ocen o številu udeležencev protestov ni, nekateri črnogorski mediji pa so na današnjih naslovnicah poročali, da so bili to eni najbolj množičnih protestov v zgodovini neodvisnosti države.

Protesti so potekali že peto soboto zapored. Začeli so se, potem ko je črnogorski tajkun Duško Knežević, ki je pobegnil iz države, objavil posnetek, kako je pred parlamentarnimi volitvami leta 2016 v kuverti dal 97.500 evrov bivšemu županu Podgorice Slavoljubu Stijepoviću.

Knežević je takrat povedal, da mu je denar dal v dogovoru z Đukanovićem za financiranje volilne kampanje ter da je to samo del od “nekaj milijonov evrov”, ki jih je namenil za financiranje Đukanovićeve vladajoče Demokratske stranke socialistov v zadnjih dveh desetletjih.

Knežević od takrat skoraj vsak dan objavlja nove hude obtožbe na račun Đukanovića in njegove ožje družine. Trdi, da v državi ni mogoče začeti nobenega velikega posla brez podkupnine ljudem iz državnega vrha.

“Imam posnetek, na katerem vzame denar Đukanović. Objavil ga bom, ko bo za to napočil čas,” je zagrozil Knežević iz Londona, kjer se nahaja od izbruha finančne afere Atlas.

Črna gora je za Kneževića razpisala Interpolovo tiralico. Obtožujejo ga, da vodi kriminalno skupino, ki je preko njegovih bank v Črni gori – IBM in Atlas banke – prala denar.

Đukanović obtožbe zanika in trdi, da ne namerava odstopiti.

Đukanović je na oblasti v Črni gori skoraj tri desetletja. Od leta 1991 je bil šestkrat premier in dvakrat predsednik države.

Zadnje novice

Sorodne vsebine