5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Na Poljskem bo 12. julija potekal drugi krog predsedniških volitev

S predsedniških volitev na Poljskem danes poročajo o visoki volilni udeležbi. Virus volivcev očitno ni prestrašil, saj so množično prihajali na volišča – pa čeprav z obraznimi maskami in razkužilom za roke ter ob upoštevanju medsebojne razdalje dveh metrov.

 

Na predsedniških volitvah na Poljskem se, kot kaže, obeta drugi krog. Zdajšnji predsednik Andrzej Duda naj bi namreč v prvem krogu dobil 41,8-odstotka glasov, njegov protikandidat, župan Varšave Rafal Trzaskowski pa 30,4 odstotka, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kažejo vzporedne volitve instituta Ipsos. Drugi krog volitev je predviden 12. julija.

Po podatkih poljske državne volilne komisije je bila volilna udeležba do 17. ure skoraj 48-odstotna, kar je skoraj toliko, kot je bila končna udeležba na volitvah leta 2015.

Volitve bi morale po prvotnih načrtih potekati že 10. maja, a so jih zaradi pandemije novega koronavirusa in spora, kako jih izvesti, v zadnjem trenutku preložili. Parlament je nato potrdil pravila, v skladu s katerimi so lahko volivci sami izbrali, ali želijo danes glasovati osebno ali po pošti.

Volišča so zaprli ob 21. uri po srednjeevropskem času.

Zadnje novice

Sorodne vsebine