15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Na Poljskem danes drugi krog lokalnih volitev

Na Poljskem danes poteka drugi krog lokalnih volitev. Poljaki volijo svoje predstavnike v 649 mestih in krajih, kjer v prvem krogu 21. oktobra noben od kandidatov ni osvojil absolutne večine glasov. Med drugim bodo danes izvolili župana v Gdansku in Krakovu, poročajo tuje tiskovne agencije.

V prvem krogu je bilo izvoljenih 1826 županov ter predstavnikov krajevnih oblasti. Takrat je opozicija prepričljivo zmagala v velikih mestih. Za največji uspeh velja zmaga kandidata liberalne opozicijske stranke Državljanska platforma (PO) Rafala Trzaskowskega za župana Varšave. Opozicija je v prvem krogu župane dobila tudi v nekaterih drugih večjih mestih, kot so Lodz, Poznan, Lublin in Wroclaw.

Kandidati sredinske opozicije po poročanju tujih tiskovnih agencij veljajo tudi za favorite današnjega glasovanja v Gdansku in Krakovu. Volišča so danes odprta od 7. do 21. ure.

Volitve veljajo za pomemben preizkus za vladajoče konservativce pred evropskimi in parlamentarnimi volitvami prihodnje leto, saj naj bi bile indikator podpore Poljakov do Varšave v njenih sporih z Evropsko unijo. Odkar je namreč stranka Zakon in pravičnost (PiS) leta 2015 prevzela absolutno večino v poljskem parlamentu, je Varšava stalno na bojni nogi z Brusljem, predvsem zaradi spornih reform pravosodja.

Prvi krog 21. oktobra, ki je potekal hkrati z regionalnimi volitvami, je pokazal na velike razlike med mesti, kjer so podprli proevropsko opozicijo, ter podeželjem, kjer so večjo podporo izkazali vladajočim konservativcem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine