16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Na Poljskem bodo danes volili nov parlament

Na Poljskem bodo danes potekale parlamentarne volitve, na katerih se konservativni stranki Zakon in pravičnost (PiS) spet obeta zmaga. Odprto ostaja vprašanje, ali bo tudi tokrat osvojila večino v sejmu. Stranka si je zagotovila podporo predvsem s socialnimi reformami, ki jih občuti skoraj vsak državljan.

Glavno opozicijsko liberalno-konservativno zavezništvo Državljanska koalicija (KO), ki je nastalo iz nekdanje vladajoče stranke Državljanska platforma (PO), naj bi glede na ankete za PiS zaostajalo za okoli 15 odstotnih točk. Podprlo naj bi ga med 26 in 29 odstotkov volivcev. Vstop v parlament naj bi uspel še levemu zavezništvu SLD in poljski koaliciji kmečke stranke PSL, nekaj možnosti ima še skrajno desna Konfederacija.

Volitve 460 članov sejma in sto senatorjev bodo predvsem pokazatelj razdeljenosti države na podpornike in nasprotnike PiS. Medtem ko je uspelo PiS mobilizirati predvsem konservativne revnejše volivce na podeželju, KO zagovarja liberalna stališča volivcev v urbanih središčih. Volilno pravico ima več kot 30 milijonov ljudi, običajno pa se volitev udeleži okoli polovica volilnih upravičencev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine