4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Na parlamentarnih volitvah v Avstriji največ glasov, 37 odstotkov, osvojila ljudska stranka (ÖVP)

Na parlamentarnih volitvah v Avstriji je največ glasov, 37 odstotkov, osvojila ljudska stranka (ÖVP), ki je pridobila precej podpore. Veliko pa so jo izgubili socialdemokrati (SPÖ) na drugem mestu in svobodnjaki (FPÖ) na tretjem. V nationalrat so se znova prebili Zeleni, poslance pa bo imela tudi liberalna stranka Neos.

 

ÖVP je glede na rezultate treh vzporednih volitev, ki so jih objavile javna radiotelevizija ORF, televizija OE24 in tiskovna agencija APA, osvojila okoli 37 odstotkov glasov. Na prejšnjih volitvah oktobra 2017 je za ljudsko stranko glasovalo 31,5 odstotka volivcev. Po novem bo imela v 183-članskem parlamentu 71 poslancev, kar je devet več kot doslej.

Na drugem mestu so pristali socialdemokrati z med 22 in 23 odstotki podpore. Utrpeli so precejšnjo izgubo, saj so na zadnjih volitvah osvojili 26,9 odstotka glasov. V novem sklicu parlamenta bodo imeli glede na izračune ORF 41 poslancev, trenutno pa jih imajo 52.

Še večjo izgubo so utrpeli svobodnjaki, ki jim vzporedne volitve napovedujejo med 16 in 17 odstotkov podpore. Na volitvah pred dvema letoma je zanje glasovalo 26 odstotkov volivcev. Po novem bodo imeli v parlamentu 21 poslancev manj, in sicer 30.

Ponovno so se v nationalrat prebili Zeleni, ki jim na zadnjih volitvah to ni uspelo. Osvojili naj bi med 12 in 14 odstotkov glasov. Imeli pa bodo 27 poslancev.

Štiriodstotni volilni prag je prestopila še liberalna stranka Neos, ki ji vzporedne volitve kažejo med sedem in osem odstotkov podpore. Na volitvah leta 2017 je zanje glasovalo 5,3 odstotka volivcev. V parlamentu bodo imeli glede na izračune ORF štiri poslance več, tj. 14.

V Avstriji so se ob 17. uri zaprla še zadnja volišča na že drugih parlamentarnih volitvah v dveh letih. Udeležilo se jih je 76,2 odstotka volilnih upravičencev. To je nekoliko manj kot leta 2017, ko jih je na volišča prišlo 80 odstotkov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine