26.3 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Na Otoku v pripravi zakonodaja v nasprotju s sporazumom o brexitu

Britanska vlada pripravlja zakonodajo, ki bo povozila ključne dele sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, poročajo britanski mediji. S tem tvega propad pogajanj o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem, ki so v ključni fazi. Glavni pogajalec EU Michel Barnier je poudaril, da je treba spoštovati vse, kar je bilo podpisano.

Deli predloga zakona o notranjem trgu, ki bo predvidoma objavljen v sredo, naj bi “eliminirali pravno moč delov izstopnega sporazuma”. Med drugim na področjih državne pomoči in severnoirskih carin, so za britanski časnik Financial Times povedali trije ljudje, seznanjeni z načrti.

S tem bi vlada “jasno in zavestno” spodkopala protokol o Severni Irski, ki ga je britanski premier Boris Johnson oktobra lani podpisal z Brusljem, da bi se izognili trdi meji na irskem otoku, je dejal eden od virov.

“V predlogu zakona bo jasno pisalo, da si vlada pridržuje pravico, da vzpostavi svoj lasten režim. S tem bo britanska zakonodaja v nasprotju z zavezami v izstopnem sporazumu ob polnem zavedanju, da bo to pomenilo kršenje mednarodnega prava,” je dejal vir.

Poleg tega naj bi predlog zakona, s katerim bodo uzakonili proračun, povozil del protokola o Severni Irski, ki določa pravila o plačilu carin na dobrine, ki vstopajo v ta del države.

V skladu z izstopnim sporazumom, ki sta ga London in Bruselj sklenila oktobra lani, mora Združeno kraljestvo unijo obvestiti o kakršnikoli odločitvi o državni pomoči, ki bi vplivala na severnoirski trg blaga. Vendar pa bodo določila predlaganih zakonov britanska sodišča prisilila, da spoštujejo britansko zakonodajo, in ne dogovora z EU, pravijo viri.

Uradniki menijo, da bi to lahko ogrozilo dogovor o prihodnjih odnosih med EU in Otokom po brexitu.

Vladni viri medtem zatrjujejo, da namen zakonodaje ni “iztiriti pogovorov”. Tiskovna predstavnica vlade je dejala zgolj, da “trdo delajo za rešitev preostalih vprašanj” glede severnoirskega protokola. “Kot odgovorna vlada preučujemo alternativne možnosti, če tega ne bi dosegli, da bi zaščitili skupnosti na Severnem Irskem,” je povedala po poročanju britanskih medijev.

“Vse, kar je bilo podpisano, je treba spoštovati,” pa je v prvem odzivu na poročanje FT dejal glavni pogajalec EU Michel Barnier. “Zame je pomembno, kar pravi in dela premier ter kar pravi in dela britanska vlada,” je povedal v pogovoru za radijsko postajo France Inter.

Napovedal je, da bo o tem govoril tudi z glavnim britanskim pogajalcem Davidom Frostom na osmem krogu pogajanj o prihodnjih odnosih med stranema, ki se bodo začeli v torek v Londonu.

Glede Severne Irske je poudaril, da bodo v skladu z izstopnim sporazumom tam še naprej veljala pravila evropskega enotnega trga, da bi se izognili trdi meji z Irsko. “To, da ni meje, je pogoj za mir od konca konflikta (…), za enotno in koherentno ekonomijo za celoten otok ter tudi za spoštovanje enotnega trga,” je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Barnier je sicer že pretekli teden dejal, da je “natančna implementacija izstopnega sporazuma” ključna za uspeh trgovinskih pogovorov in zaupanje med stranema.

Tudi britanska stran zaostruje retoriko pred novim krogom pogajanj o prihodnjih odnosih. Britanski premier Boris Johnson bo v današnjem nagovoru predvidoma opozoril, da je treba dogovor doseči do 15. oktobra. “Če se ne bomo dogovorili do takrat, mislim, da ne bo prostotrgovinskega sporazuma, to moramo oboji sprejeti in iti naprej,” bo dejal, so sporočili iz njegovega kabineta.

“Potem bomo imeli trgovinski sporazum z EU, kot ga ima Avstralija. Želim biti popolnoma jasen, da bo to dober izplen za Združeno kraljestvo, kot govorimo že od začetka,” je poudaril. Dodal je, da bodo z EU pripravljeni govoriti tudi v takšnih okoliščinah.

EU sicer z Avstralijo nima trgovinskega sporazuma, ampak trguje pod pogoji Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Združeno kraljestvo je iz EU izstopilo konec januarja, a brexit se bo dejansko zgodil konec leta, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem je država še vedno del notranjega trga in carinske unije. Če dogovora o novem sporazumu do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med stranema temeljili na minimalnih standardih WTO.

Zadnje novice

Sorodne vsebine