10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Na norveško-ruski meji odkrili delce radioaktivnega joda

Norveške oblasti, pristojne za jedrsko varnost, so danes sporočile, da so na norveško-ruski meji po eksploziji v vojaškem oporišču na severu Rusije odkrili manjše količine delcev radioaktivnega joda. Dodale so, da sicer za zdaj ni mogoče potrditi, da so radioaktivni delci povezani z nesrečo blizu Arhangelska, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Vzorce z radioaktivnim jodom so zbrali na merilni postaji Svanhovd na severu Norveške med 9. in 12. avgustom, eksplozija v ruskem vojaškem oporišču, ki je zahtevala pet smrtnih žrtev, pa je odjeknila 8. avgusta.

Norveške oblasti so še navedle, da na norveških postajah za merjenje radioaktivnega sevanja zaznajo radioaktivni jod od šestkrat do osemkrat letno, vir radioaktivnega sevanja pa običajno ni znan.

Rusko državno podjetje za jedrsko energijo Rosatom je ta teden sporočilo, da so znanstveniki v Arhangelsku testirali motorje na jedrski pogon, ko se je zgodila nesreča.

Oblasti v bližnjem mestu Severodvinsk so že na dan nesreče na spletu objavile, da so detektorji radiacije zaznali krajši dvig stopnje radioaktivnosti. Objavo so kasneje umaknile, obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je bila stopnja radioaktivnosti po nesreči običajna. Šele nekaj dni po incidentu je ruska vlada potrdila, da so po nesreči zabeležili višjo raven sevanja od običajne.

Zadnje novice

Sorodne vsebine