16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Na meji med Gazo in Izraelom številni mrtvi in ranjeni

Med petkovimi protesti Palestincev na meji med območjem Gaze in Izraelom je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj devet ljudi, več pa jih je bilo ranjenih.  

Na petkovih protestih se je na različnih krajih v bližini žičnate ograje, ki ločuje Gazo in Izrael, po navedbah izraelske vojske zbralo približno 20.000 palestinskih protestnikov. Številni naj bi poskusili poškodovati in prestopiti varnostno ograjo, metali naj bi tudi eksplozivne naprave.

Izraelska vojska je sporočila, da so preprečili številne poskuse preboja ograje na meji in da so se vojaki odzivali “z uporabo sredstev proti izgredom, pa tudi z orožjem v skladu s pravili delovanja”.

V petek naj bi sicer v bolnišnice prepeljali 1354 ljudi, je sporočilo zdravstveno ministrstvo, ki ga na območju Gaze nadzira palestinsko gibanje Hamas. 491 jih je utrpelo poškodbe tako zaradi pravega streliva kot zaradi gumijastih nabojev. Številni drugi so poiskali pomoč zaradi vdihavanja solzivca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od prejšnjega petka je bilo v povezavi z napetostmi ob meji ubitih najmanj 31 Palestincev, več kot 2800 jih je bilo ranjenih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine