12.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Na makedonskih ulicah protestirali tudi kulturni delavci

Na ulicah Skopja je v torek, 8. oktobra 2019 protestiralo okoli 800 kulturnikov in njihovih podpornikov zaradi nizkih plač. Po vsega 20 minutah protesta jim je socialdemokratski premier Zoran Zaev sporočil, da se bo z njimi pogajal 24. oktobra.

 

Pred zgradbo makedonskega ministrstva za kulturo se je zbralo 800 kulturnih delavcev – del Sindikata kulturnikov Makedonije. Zbrane je motilo, da v zadnjih 15 letih ni bil z državo dosežen nikakršen kolektivni dogovor, temveč se je pogajalo z vsakim cehom posebej.

Shod se je pričel pred stavbo makedonske filharmonije, nadaljeval mimo stavbe vlade in končal pred ministrstvo za kulturo. Tam je bilo napovedanih 46 govorov raznoraznih predsednikov sindikalnih organizacij.

Zaev napovedal dogovore s sindikati
Zbrani so po pisanju Aljazeere mahali z znaki “neposredno dejeanje pomeni uresničitev”, kar naj bi postal klic vseh nezadovoljnih kulturnikov.

Obseg kulturnikov je v Makedoniji res obširen. Obsega tako namreč baletnike, gledališčnike, opernike, knjižničarje, muzejske kuratorje ter arheologe.

Po dvajsetih minutah protesta je makedonski premier Zoran Zaev sporočil, da se bo s predstavniki sindikatov sestal 24. oktobra 2019. Zbrani naj bi bili s tem zadovoljni. Ni pa znano, ali so nato nadaljevali z vsemi napovedanimi 46 govori.

Delajo za minimalno plačo
Predsednica sindikata Sanja Arsovska je Zaevovo sporočilo označila za “velik uspeh”. Pri tem je izpostavila, da ima sindikat člane z doktorati, ki delajo v muzejih in arheoloških najdiščih za 300 evrov na mesec. Po zadnjih dostopnih podatkih naj bi bila povprečna makedonska plača okoli 410 evrov. Minimalna plača je okoli 282 evra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine