13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Na Madžarskem najvišja stopnja rodnosti v zadnjih 20 letih; več porok, manj ločitev in manj splavov, manj davkov

Madžarska je Zahodu ponudila alternativni model kako rešiti demografsko krizo. Namesto uvoza migrantov iz Azije in Afrike je potrebno spodbujati obstoj družine. To odseva madžarska družinska politika saj beležijo najvišjo stopnjo rodnosti v zadnjih 20 letih.

Medtem ko se ostale evropske države ukvarjajo s problemom vedno manjše rodnosti, se lahko na Madžarskem po pisanju Breitbarta pohvalijo z vedno več porokami, vedno manj ločitvami, vse manj slavi in najvišjo stopnjo rodnosti v zadnjih 20 letih.

Od 2010 se je število porok na Madžarskem povečalo za 43 odstotkov, medtem ko se je istem obdobju število ločitev v državi zmanjšalo za 22,5 odstotkov. Število žensk, ki se odločijo za splav pa se je v istem obdobju po poročanju Catholic Heralda zmanjšalo za 33 odstotkov. Ta preobrat je pripisati vladnim programom, ki se že leta trudijo promovirati poroko, ustvarjanje družine ter ščitenje madžarske kulturne identitete in krščanske tradicije.

Potem, ko smo na volitvah v 2010 zmagali z dvotretjinsko večino, smo se odločili da zgradimo družini prijazno državo in podpremo družine, ki vzgajajo otroke”, je povedala madžarska ministrica za družino, Katalin Novak. Vlada madžarskega premiera Viktorja Orbana je sprejela zakone, ki so doprinesli celoviti podpori družine, vzpostavili družinam prijazen davčni sistem, program za pridobitev nepremičnine ter 800 tisoč novih delovnih mest.

“Živimo v časih, ko se po Evropi rojeva vse manj in manj otrok. Ljudje na Zahodu v odziv na to predlagajo priseljevanje,” je povedal Orban v svojem letnem nagovoru Madžarom, ki ga je imel februarja v Budimpešti. “Madžari na to gledajo drugače. Ne potrebujemo številk, temveč madžarske otroke.”

A to še ni vse. S 1. julijem v veljavo stopi nova spodbuda za družine, ki bo družinam zmanjšala stanovanjski kredit za 3.000 evrov za drugega otroka, 12.000 evrov za tretjega otroka, omogočili bodo pomoč pri nakupu avtomobila ter nudili dostopno dnevno varstvo otrok. Z 2020 pa bodo matere s štirimi ali več otroki upravičene do doživljenjske davčne olajšave.

Zadnje novice

Sorodne vsebine