9.5 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Na lokalnih volitvah na Otoku razočaranje tako za konservativce kot za laburiste

Britanska vladajoča konservativna stranka in opozicijski laburisti so na četrtkovih lokalnih volitvah doživeli precejšnje razočaranje. Njihovi volivci so očitno izrazili nezadovoljstvo z zastojem v postopku izstopa Velike Britanije iz EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tokratne volitve so potekale v Angliji, kjer so volili člane 248 lokalnih svetov, v nekaterih zgolj tretjino. Kandidati so se borili za več kot 8300 sedežev. Potekale so tudi neposredne volitve županov petih mest in enega območja, ki združuje več lokalnih svetov. Lokalne svetnike so volili tudi na Severnem Irskem.

Po nekaj več kot tretjini preštetih glasov je že jasno, da so konservativci premierke Therese May izgubili oblast v številnih lokalnih svetih in na stotine svetniških sedežev. A tega niso izkoristili laburisti, saj so se glasovi porazdelili med manjše stranke.

Največ so pridobili liberalni demokrati, ki nasprotujejo brexitu, pa tudi Zeleni in neodvisni kandidati. Bolje kot na lanskih lokalnih volitvah pa se je odrezala tudi Stranka za neodvisnost, sicer zagovornica izstopa iz EU.

“Liberalni demokrati so veliki zmagovalci letošnjih volitev, in to z najboljšim rezultatom v več kot 15 letih,” je rezultate komentiral vodja stranke Vince Cable. Volivci so po njegovih besedah poslali jasno sporočilo, da konservativcem ne zaupajo več, prav tako pa za njihova stališča glede brexita niso želeli nagraditi laburistov.

Največji stranki sta največ glasov izgubili ravno na območjih, kjer sta bili sicer najmočnejši. Konservativci so tako izgubili precejšnje število v južni Angliji, laburisti pa v severni, poroča AFP.

Do volitev je imela konservativna stranka večino v več kot polovici oziroma 134 lokalnih svetih, v katere so potekale volitve. Opozicijski laburisti pa so imeli večino v 67 svetih.

V še večjih težavah bi se dve največji stranki lahko znašli po volitvah v Evropski parlament, na katerih se bosta pomerili s stranko Brexit, ki po javnomnenjskih raziskavah uživa visoko podporo, in stranko Change UK, ki jo povečini sestavljajo nekdanji laburisti, brexitu pa nasprotuje. Nobena od omenjenih dveh strank na lokalnih volitvah ni sodelovala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine