12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Na ljubljanskih protestih v podporo zatiranemu iranskemu narodu je odmevalo “Dol z diktatorjem”

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

V Ljubljani se je danes odvijal protest v podporo zatiranim iranskim ženskam. Protesti v Iranu so izbruhnili po smrti 22-letne Mahse Amini, ki jo je 13. septembra med obiskom v iranski prestolnici Teheran aretirala policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute oziroma hidžaba, poroča Siol. Med protesti je bilo v zadnjih tednih ubitih še več ljudi, pred kratkim so mediji poročali, da je bila ustreljena tudi 23-letna Hadis Najafi. 

“Amnesty International ima seznam imen 52 žensk, moških in otrok, ki so jih ubile iraške varnostne sile,” je sporočila organizacija, mediji pa poročajo o še višjem številu žrtev. V Amnesty International so še dodali, da imajo kopijo dokumenta, ki dokazuje, da je generalštab iranske vojske 21. septembra poveljnikom sil v vseh provincah svetoval, naj ostro ukrepajo proti protestnikom. Ti so v dokumentu omenjeni kot “nasprotniki revolucije in tisti, ki povzročajo težave”. Dokument po navedbah organizacije dokazuje, da sta stopnjevanje nasilja in uporaba pravega streliva sistematična ter sta del strategije iranskih oblasti, piše Siol.

“Utrujene smo od ubijanja v tišini! Site smo, da nam kršijo pravice! Site smo, da nimamo pravic!!! Sem ženska in način oblačenja je moja izbira, moja pravica! Stop zatiranju žensk! Stop femicidu! Svoboda za vse ženske po vsem svetu zdaj! Svoboda za ženske v Iranu zdaj!!! Pridružite se nam v mirnem protestu za dušo Mahse Amini, 22-letno Kurdinje, ki je umrla v Iranu po “nasilni aretaciji” zaradi kršenja pravil o hidžabu med iranskim zatiranjem ženskega oblačenja. Nehajte ubijati ljudi v Iranu! Amnesty International je objavila podrobnosti o smrti 304 moških, žensk in otrok, ki so jih iranske varnostne sile ubile med neusmiljeno zadušitvijo novembra 2021, šest mesecev po protestih,” pa je zapisala skupina migrantk v Sloveniji, ki je pozivala na petkove proteste pred veleposlaništvom Irana v Ljubljani.

“Mednarodna skupnost mora nemudoma in odločno ukrepati, da bo preprečila smrt in poškodbe ljudi, ki bodo šli na ulice v prizadevanjih za svojo svobodo, dostojanstvo in človekove pravice,” je poudarila organizacija Amnesty International. Proteste v Iranu prirejajo od 16. septembra in kljub mednarodnim pozivom, naj prenehajo z zatiranjem protestnikov, jih oblasti še naprej ostro obravnavajo. Po sobotnih podatkih je bilo aretiranih več kot 700 ljudi. Represija iranskih oblasti se je razširila tudi na splet. Dostop do interneta je v več provincah omejen, poroča NetBlocks, nadzorna skupina za kibernetsko varnost.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine