13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Na kongresu Evropske ljudske stranke v Zagrebu se je zbrala vsa evropska politična elita

V Zagrebu se je danes začel dvodnevni kongres največje evropske politične stranke, Evropske ljudske stranke (EPP), na katerem je več kot 2000 udeležencev iz 40 držav. Vodenje stranke, ki ima največjo politično skupino v Evropskem parlamentu, bo na kongresu prevzel dosedanji prvi mož Evropskega sveta in nekdanji poljski premier Donald Tusk. Tam so tudi delegati strank SDS, NSi ter SLS.

 

Gostitelj 26. srečanja EPP, predsednik hrvaške vlade in HDZ Andrej Plenković, je uvodoma izpostavil, da bodo na kongresu sprejeli dve deklaraciji. S prvo naj bi popravili krivico do Severne Makedonije in Albanije, ki jima EU ni odobrila začetka pogajanj o članstvu. Druga resolucija se bo nanašala na demografsko revitalizacijo, ki je velik izziv za vse države, je dejal Plenković. Na to je opozoril tudi predsednik EPP Joseph Daul v nagovoru in med drugim poudaril, da je bila strateška napaka, ker v Bruslju niso začeli pogajanj s Skopjem in Tirano, ker so vrata jugovzhodne Evrope na ta način odprli vplivom Rusije, Kitajske in Turčije.

Udeleženci se bodo tudi osredotočili na teme, pomembne za prihodnost celine, kot so digitalna Evropa, učinkovitejše zelene politike za boj proti podnebnim spremembam ter krepitev položaja mladih.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine