11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Na konferenci v Parizu za nove ukrepe proti financiranju terorizma

Okoli 70 držav se je danes ob koncu dvodnevne konference v Parizu zavezalo k novim ukrepom za preprečitev financiranja terorističnih organizacij. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa se je v sklepnem nagovoru zavzel, da je “treba terorizem izsušiti do korenin”.

 “Naši sovražniki so se infiltrirali v osrčje naših družb. Uporabljajo vsakodnevne načine financiranja,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Macron ob koncu konference, ki je potekala na sedežu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu.

Tudi udeleženci konference so v sklepni izjavi napovedali, da se bodo spopadli s tveganji, ki jih predstavljajo načini plačevanja, ki jim je težje slediti. To je denimo plačevanje z gotovino ali predplačniškimi karticami.

Države, med katerimi je bilo tudi več evropskih in arabskih, so se zavezale, da bodo popolnoma kriminalizirale financiranje terorizma ali novačenje za teroristične namene, četudi ni povezano z določenim terorističnim dejanjem.

Francoski predsednik je ob tem od družbenih omrežij zahteval, da teroristične vsebine umaknejo v eni uri, kar je že večkrat ponovil. “Napredek je bil narejen, ampak kako lahko našim državljanom razložimo, da je za odstranitev terorističnih vsebin z družbenih omrežij potrebnih več dni?” je vprašal.

Državam in mednarodnim organizacijam mora biti omogočeno, da ukrepajo proti državam, ki ne izpolnjujejo svojih zavez v boju proti pranju denarja in financiranju terorizma, so v sklepni izjavi zapisali udeleženci, med katerimi je bilo tudi 450 strokovnjakov.

Francoske oblasti so sicer danes sporočile, da so v zadnjih dveh letih v Franciji identificirale 416 ljudi, ki so financirali skrajno sunitsko skupino Islamska država.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine