30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Na Kitajskem se začenja nova preiskava izvora pandemije

Piše: Andrej Sekulović

Na Kitajskem se začenja preiskava o izvoru novega koronavirusa. Vodili jo bodo strokovnjaki, ki jih je pooblastila Svetovna zdravstvena organizacija, pridružili pa se jim bodo tudi kitajski strokovnjaki.

Kitajska komunistična partija naj bi na začetku epidemije prikrivala podatke in ovirala pretok informacij. V provinci Hebei se je močno povišalo število okuženih.

Na Kitajsko prispeli strokovnjaki WHO

Kitajska vlada je pred kratkim obvestila javnost, da bodo ta mesec na Kitajsko prispeli strokovnjaki, ki jih pošilja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), da bi opravili preiskave o izvoru novega koronavirusa in o vzrokih za pandemijo, ki je sledila. Vladno obvestilo o prihodu strokovnjakov, ki je bilo napisano v samo enem stavku, je javnost seznanilo tudi, da se bodo mednarodni skupini strokovnjakov pridružili tudi njihovi kitajski sodelavci iz Nacionalne zdravstvene komisije.

Po dolgih pogajanjih med WHO in kitajskimi oblastmi sta strani sklenili dogovor o poteku preiskave. Kitajski zunanji minister Zhao Lijian je izjavil, da je Kitajska odobrila obisk mednarodnih strokovnjakov, in ob tem izjavil, da gre za dobro priložnost sodelovanja in izmenjave podatkov med kitajskimi in tujimi zdravstvenimi strokovnjaki pri iskanju vzrokov za COVID-19. Dodal je, da bo preiskava potekala v več državah in na različnih lokacijah. Do sedaj je sicer kitajska vlada strogo nadzorovala vse preiskave in raziskave o virusu, ki se je leta 2019 pojavil v mestu Wuhan in v naslednjih mesecih zajel ves svet. Raziskava tiskovne agencije Associated Press je poleg tega pokazala tudi, da so osrednji državni mediji na Kitajskem podpihovali teorije, naj bi bil virus prišel od drugod. Prav tako je tiskovna agencija odkrila, da Kitajska plačuje strokovnjakom, ki v južnem delu države preiskujejo izvor virusa, na tisoče dolarjev, hkrati pa preiskavo skrbno spremlja in nadzoruje, kar pomeni, da mora vse izsledke in podatke odobriti nova posebna enota, ki deluje pod neposrednimi ukazi predsednika Xi Jinpinga.

So kitajske oblasti manipulirale s podatki?

Mnogi so prepričani, da je Kitajska prikrivala izbruh novega virusa, zaradi česar so prva opozorila o prihajajoči pandemiji prišla prepozno. Kitajska vlada naj bi bila ovirala delitev podatkov z mednarodnimi zdravstvenimi strokovnjaki in zgodnja testiranja. Veliko strokovnjakov WHO naj bi se pritoževalo, da niso imeli dostopa do vseh informacij, potrebnih za učinkovit boj proti novem virusu, razkriva tiskovna agencija. Druge države so zahtevale podrobno preiskavo, kar pa je sprožilo jezne odzive iz Pekinga. Kitajska se je prav tako pritoževala, ker so nekateri, med drugimi predsednik ZDA Donald Trump, virus sars-cov2 poimenovali kar kitajski virus. Samo ugibanje o izvoru virusa je rodilo mnoge različne predpostavke, ki večinoma temeljijo na tem, da je virus prestopil iz netopirja na človeka na kitajskih tržnicah z eksotičnim mesom, kjer prodajajo tudi netopirje kot hrano.

Nov izbruh v provinci Hebei

Čeprav je Kitajska bolj ali manj zajezila in upočasnila širjenje virusa, se je v provinci Hebei pred kratkim močno povečalo število okuženih. Nov izbruh v tej provinci je zaskrbljiv predvsem zato, ker gre za območje blizu Pekinga, središči izbruha pa sta mesti Shijiazhuang in Xingtai. Gre za enega resnejših izbruhov v zadnjih mesecih. Nekateri deli province so že zaprti in v izolaciji, potovanje v druge province pa je bilo strogo omejeno ali ustavljeno. Vsi, ki potujejo v Peking zaradi službe, morajo imeti potrdilo o zaposlitvi in o zdravstvenem stanju. Povišano število novih primerov se je pojavilo tudi v delih Pekinga, zaradi česar so nekatere predmestne četrti v karanteni.

 

NA KRATKO IZ SVETA:

 

Izrael.
Vojasko letalo F-15 Eagle Izraelskih zracnih sil (IAF).

Trenja med Izraelom in Sirijo

Potem ko je sirska vojska konec prejšnjega leta prestregla izraelske rakete, je Izrael znova napadel Sirijo. V napadih naj bi bilo ubitih 57 sirskih vojakov ter iraških in afganistanskih borcev v vzhodni Siriji. Izraelska vojska napada ni komentirala, po poročanju tiskovne agencije pa naj bi ji bili pri napadu v pomoč ameriški obveščevalni podatki. Izrael je od začetka vojne v Siriji izvedel več sto zračnih in raketnih napadov, katerih tarče so predvsem iranski in libanonski borci, pripadniki palestinskega Hezbolaha pa tudi sirska vojska. Čeprav izraelske oblasti niso komentirale novih napadov, so v preteklosti trdile, da gre za preprečevanje kopičenja njim sovražnih, predvsem iranskih sil, na njihovi severni meji.

Argentinske feministke slavijo sprejetje zakona. (Foto: Youtube)

Legalizacija splava v Argentini

Argentina je ob koncu leta 2020 legalizirala splav. Tamkajšnji kongres je sprejel zakon po burnem glasovanju v senatu, katerega rezultat je bil 38 glasov za in 29 proti. Argentina je tako postala tretja južnoameriška država, ki dovoljuje prekinitev nosečnosti do 14. tedna. Feministke, ki so vodile ostro kampanjo za legalizacijo splava, so sprejetje zakona pozdravile s solzami sreče in histeričnim kričanjem pred kongresno palačo v Buenos Airesu. Spremembo zakonodaje in legalizacijo splava je predlagal argentinski levičarski predsednik Alberto Fernandez. Kampanja za splav se je začela pred petimi leti v sklopu feminističnega protestniškega gibanja, ki se je začelo na Twitterju kot kampanja proti »spolnemu nasilju«.

Parlament, Nova Zelandija (Foto: Wikimedia/Michal Klajban)

S sekiro nad parlament na Novi Zelandiji

V Wellingtonu, glavnem mestu Nove Zelandije, je moški s sekiro napadel in poškodoval stavbo parlamenta. 31-letnik je poškodoval pet glavnih vhodnih vrat v zgradbo, ni pa poskušal vstopiti v parlament. Nekaj minut za tem je na prizorišče prišla policija in moškega aretirala. V času »napada« je bila zgradba skoraj prazna, saj je 120 članov parlamenta na dopustu na otoku v Južnem Pacifiku, ker je v tem delu sveta ravno čas poletnih dopustov. Moški je obtožen namernega povzročanja škode na objektu in posesti nevarnega orožja. Grozi mu do sedem let zapora, kar je najvišja predpisana kazen za omenjene obtožbe. Motiv napada za zdaj ostaja neznan.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine