14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Na Irskem so se odprla volišča na evropskih volitvah; na Češkem bodo začeli glasovati popoldne

Na Irskem so se danes odprla volišča na evropskih volitvah, ki jih je zasenčil neuspešen brexit, saj Združeno kraljestvo še vedno ostaja del Evropske unije. Irci bodo namreč danes volili 13 evropskih poslancev, a bosta morala dva od njih počakati na brexit, preden bosta lahko sedla v poslanske klopi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po izstopu Združenega kraljestva iz povezave bo več držav članic dobilo dodatne evropske poslance, med njimi je tudi Irska. Število irskih poslancev se bo po brexitu povečalo iz 11 na 13.

Kljub negotovem brexitu bodo danes Irci tako volili 13 poslancev, a bo sprva sedeže v Evropskem parlamentu zasedlo 11 irskih predstavnikov, še dva pa se jim bosta pridružila po predvidenem brexitu.

Hkrati Irci danes glasujejo tudi na referendumu o ustavnih zakonih o ločitvi. Irska ima namreč enega najbolj strogih zakonov o ločitvi. Zakonca lahko zaprosita za ločitev šele, ko sta štiri od zadnjih pet let živela ločeno. Vlada bi tako v primeru sprejetja sprememb predlagala, da se to obdobje skrajša na dve leti.

Rezultati referenduma bodo predvidoma znani v nedeljo, evropskih volitev pa v ponedeljek.

Na evropske volitve se danes podajajo tudi Čehi. Volišča se bodo odprla zgodaj popoldne, Čehi pa bodo lahko svoj glas oddali tudi v soboto dopoldne.

Evropske volitve so sicer v četrtek zagnali volivci v Veliki Britaniji in na Nizozemskem.

V večini članic EU bodo volitve v Evropski parlament, tako kot v Sloveniji, potekale v nedeljo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine