23.4 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Na Hrvaškem za delovne migrante omogočili izredna testiranja na okužbo z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zdravstvenih ustanovah v Karlovcu in Ozlju v četrtek zvečer organizirali izredna hitra antigenska testiranja na okužbo z novim koronavirusom za hrvaške delavce, ki hodijo na delo v Slovenijo. V skladu z odločitvijo slovenske vlade morajo namreč od danes tudi delovni migranti za vstop v državo predložiti negativen test.

Odločitev o izrednem testiranju za delavce je v četrtek potrdil štab civilne zaščite karlovške županije. Na ta način so omogočali testiranje tudi delavcem, ki so se v četrtek zvečer odpravljali v nočno izmeno v podjetja v Sloveniji. Izredna drive-in testiranja v Ozlju in Karlovcu izvajajo tudi danes do 12. ure.

V Slovenijo hodi na delo vsak dan več kot tisoč hrvaških delavcev, med njimi je večina iz karlovške županije.

Nekateri od delavcev so za hrvaške medije izrazili zaskrbljenost zaradi dodatnih stroškov, ki jim imajo zaradi obveznega testiranja. V Slovenijo lahko vstopijo z negativnim antigenskim ali PCR testom, ki je opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja in ni starejši kot sedem dni.

Posamezno testiranje na Hrvaškem stane 150 kun (20 evrov), kar pomeni, da bi morali dnevni migranti za testiranje mesečno odšteti okoli 80 evrov. Slovenija bo odločitev o podaljšanju ukrepa za delovne migrante obravnavala vsakih sedem dni.

Vir: STA

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine