5.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Na Hrvaškem tik pred volitvami potrdili 96 novih okužb, največ po 1. aprilu; Plenković kljub temu glede režima na meji s Slovenijo velik optimist

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 96 novih okužb z novim koronavirusom, umrla sta še dva bolnika s covidom-19, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Gre za največje število okuženih po 1. aprilu, ko so prav tako potrdili 96 okužb. To je sicer tudi najvišje število dnevnih okužb od prvega primera v državi 25. februarja.

 

Na Hrvaškem so doslej potrdili 3008 okužb, 112 oseb pa je zaradi covida-19 umrlo, so sporočili iz nacionalnega štaba civilne zaščite, ki je objavil podatke do 12.45.

Trenutno je na Hrvaškem 728 obolelih s covidom-19. Med njimi jih je 88 na zdravljenju v bolnišnicah. Štirje bolniki so na ventilatorjih. Doslej je okrevalo 2168 oseb. Skupno so testirali skoraj 83.000 ljudi, v preteklih 24 urah 1465.

Štab tudi danes ni objavil podatkov po županijah, ki posamezno poročajo o dnevnem številu okužb. Po danes objavljenih podatkih je bilo največ novih primerov na območju Zagreba, kjer so potrdili 30 novih okužb. Sledita požeško-slavonska županija s 25 okužbami ter osiješko-baranjska z 12.

Drugod po Slavoniji je bilo še sedem novih primerov. V istrski, primorsko-goranski in zadrski županiji so poročali o po eni novi okužbi, na območju Šibenika in Dubrovnika pa o dveh. So pa tudi županije, iz katerih niso poročali o novih primerih okužb, kot je splitsko-dalmatinska, kažejo poročila županijskih štabov civilne zaščite.

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami pa je ustavno sodišče kot nesprejemljivo ocenilo, da bi državna volilna komisija (DIP) določila, kateri volivci se zaradi okužbe z novim koronavirusom ne morejo udeležiti teh volitev.

Ustavni sodniki so v današnjem sporočilu za javnost izpostavili, da je volilna komisija obvezana vsem državljanom zagotoviti možnost uresničevanja z ustavo in zakoni zagotovljene volilne pravice. Tudi okuženi z novim koronavirusom imajo volilno pravico in jim morajo omogočiti volilno udeležbo izven volišč, da ne bi ogrožali ostalih udeležencev volilnega procesa.

Na ustavno sporno odločitev volilne komisije o prepovedi glasovanja za osebe, ki so obolele s covidom-19, je opozorilo več hrvaških ustavnih strokovnjakov, politikov in nevladnih organizacij.

V volilni komisiji so po objavi mnenja ustavnega sodišča na današnji novinarski konferenci potrdili, da so spremenili svoje navodilo. Tako bodo obolelim s covidom-19 omogočali oddajo glasu ob pomoči druge osebe, ki ji zaupajo, da bo v njihovem imenu izpolnila volilni listek. Za volivce, ki so v samoizolaciji, pa so potrdili, da bodo lahko glasovali, če so se do četrtka prijavili volilni komisiji. V nedeljo jih bodo na domu obiskali člani volilnih komisij.

Plenković meni, da se ne bo kaj dosti spremenilo, Hojs napoveduje drugače

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedal, da ga je v četrtek zvečer poklical njegov slovenski kolega Janez Janša, da bi ga obvestil, da bodo tudi Hrvaško umaknili s seznama varnih držav. Zatrdil je, da odločitev Slovenije ne bo spremenila pogojev za vstop hrvaških državljanov v Slovenijo.

“Ne bo nobenih konkretnih operativnih posledic glede tega,” je odgovoril Plenković na novinarsko vprašanje, zakaj je Slovenija umaknila Hrvaško z zelenega seznama epidemiološko varnih držav ter ali sta se o tem pogovarjali z Janšo.

Pojasnil je, da ima Slovenija tako kot Hrvaška svoj epidemiološki zavod in epidemiološke strokovnjake in tudi določena merila. Glede na število novookuženih uvrščajo posamezne države v določene razrede, je dejal na današnji sklepni predvolilni novinarski konferenci na sedežu HDZ.

Plenković je potrdil, da sta se v četrtek zvečer pogovarjala z Janšo, ki ga je osebno poklical po telefonu, preden je bila objavljena vest o spremembi slovenskih ukrepov na mejnih prehodih za preprečitev širitve okužb z novim koronavirusom.

“Gre za de facto avtomatizem glede na število okuženih. V vsakem primeru je po njegovih (Janševih) besedah nekoliko povečano število okuženih tudi v Sloveniji. Tako mi kot tudi Slovenija nadaljujemo z najbolj pomembnim sporočilom – higiena, dezinfekcija, distanca,” je povedal.

Na dodatno vprašanje, ali se bo kaj spremenilo za hrvaške državljane, ki nameravajo v Slovenijo, je dejal, da “ne bo”. “Oni bodo povedali, da gredo v Slovenijo, kam gredo in s katerim razlogom. To bo vse,” je odgovoril.

Slovenski notranji minister v odstopu Aleš Hojs pa je medtem že sporočil, da lahko slovenski obmejni organi tujcem, ki jim je izdana odločba o karanteni, a nimajo zagotovljenega prostora zanjo, zavrne vstop v državo.

Agencije ne odpovedujejo potovanj v države z rumenega seznama

Premeščanje držav med zelenim, rumenim in rdečim seznamom epidemiološko (ne)varnih držav povzroča kar nekaj težav tistim, ki načrtujejo potovanja ali dopust. V turističnih agencijah potovanja v države z rumenega seznama, med katerimi bo od sobote tudi Hrvaška, izvajajo, v primeru pomislekov svojih strank pa z njimi iščejo individualne rešitve.

Turistične agencije v prvi vrsti potnike peljejo v države z zelenega seznama. “Te destinacije so varne in imajo podobno epidemiološko sliko, kot je pri nas,” so za STA spomnili v turistični agenciji Palma. V primeru organizacije potovanja v državo, ki se je znašla na rdečem seznamu, potnikom omogočijo odpoved potovanja in počitnic ter z njimi skupaj poiščejo najboljšo rešitev.

Vmesni rumeni seznam pa sicer še vedno omogoča potovanje, a s povečano previdnostjo. “Tukaj se posvetimo vsaki stranki posebej,” so povedali v Palmi. V primeru spremembe gostom pomagajo z iskanjem nadomestnih možnosti, vsakodnevno tudi sledijo vsem navodilom in so v stiku z ministrstvom za zunanje zadeve in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ).

V Turistični agenciji Sajko prav tako gostom sproti pojasnjujejo, da umestitev Hrvaške na rumeni seznam za slovenskega gosta ne pomeni karantene ob povratku, pač pa kvečjemu dokazovanje mejnim organom, da so res dopustovali na Hrvaškem. “Iz Slovenije na Hrvaško in nazaj lahko torej slovenski gost potuje normalno,” je poudaril direktor Milan Sajko.

“Sami ocenjujemo, da je počitnikovanje na hrvaški obali še vedno zelo varno, saj na večjem delu obale zaenkrat okužb ne beležijo. Tudi zaradi manjše gneče v hotelih, v mestih in na plažah je tam veliko lažje zagotavljati socialno distanco,” je spomnil Sajko.

Tistim strankam, ki ne morejo na počitnice na destinacije, kamor se potovanje odsvetuje zaradi epidemiološke slike, pa v Turistični agenciji Sajko omogočajo brezplačno prestavitev na drug termin oziroma vračilo denarja v skladu z veljavno zakonodajo. “Najpogosteje se s strankami dogovorimo za koriščenje vplačane rezervacije v drugem terminu,” je pojasnil Sajko.

V vseh turističnih agencijah trenutno največ rezervacij beležijo za Slovenijo, ki po opažanju Palme “v najbolj želenih in obiskanih središčih že poka po šivih”. Prav tako tradicionalno priljubljena ostaja hrvaška obala, pa tudi Grčija oz. njeni otoki, saj je ta država na zelenem seznamu, gostje pa lahko z letalom tja odpotujejo neposredno iz ljubljanskega letališča.

V turistični agenciji Relax na seznam priljubljenih destinacij dodajajo še Črno goro, Turčijo, Egipt in Tunizijo. V Sajku pa trenutno goste peljejo tudi v Avstrijo, “v avgustu pa ob nespremenjeni epidemiološki sliki po Evropi načrtujemo tudi že kakšno potovanje proti Skandinaviji, Baltskim deželam, Švici,” je dejal Sajko.

Epidemija bolezni novega koronavirusa bo sicer agencije letos močno udarila. “O konkretnih številkah težko govorimo, saj smo na začetku sezone in je veliko odvisno od tega, kako se bo vse skupaj odvijalo v naslednjih dveh mesecih,” so navedli v Palmi. Trenutno poslujejo z zmanjšanim številom zaposlenih, a skušajo ohranjati čim več delovnih mest.

Glede prejete državne pomoči v Palmi poudarjajo, da jo cenijo. “Vendar je le delo tisto, ki lahko ohranja delovna mesta in dober poslovni rezultat. Želimo si delati in ustvarjati, to je tisto, kar najbolje znamo,” so izpostavili.

V Relaxu pa bo po prvih ocenah letošnji obseg prometa več kot 50 odstotkov manjši glede na leto 2019. Polovica zaposlenih je še vedno na čakanju, zaenkrat pa niso odpustili še nikogar. “Glede na trenutno stanje koronske krize obseg državne pomoči še zdaleč ni dovolj,” so prepričani v tej turistični agenciji.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine