6.4 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Na Hrvaškem potrdili škotski sev novega koronavirusa, ki se tako kot angleški širi hitreje

Hrvaški znanstveniki med analizo vzorcev novega koronavirusa iz drugega vala okužb v Zagrebu ter na severozahodu države niso potrdili okužbe z angleškim sevom, ki se širi veliko hitreje kot običajni sev. So pa potrdili škotski sev novega koronavirusa, ki se prav tako hitro širi, je danes objavil hrvaški znanstveni inštitut Ruđer Bošković.

Interdisciplinarna skupina hrvaških znanstvenikov je analizirala približno 60 vzorcev virusa, ki so jih med avgustom in decembrom lani dobili z območja Zagreba, Varaždina in Čakovca.

Vzorce so dobili tudi potem, ko so na območju severozahoda države opazili hitro širjenje virusa in občutno zvišanje števila obolelih s covidom-19. Varaždin in Čakovec sta lansko jesen nekaj časa imela največjo 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev med regijami Evropske unije, Zagreb kot največje hrvaško mesto pa praviloma beleži največje dnevno število na novo okuženih v državi.

Med analizo pridobljenih vzorcev niso našli nobenega, ki bi ustrezal sevu, ki so ga novembra lani odkrili v Angliji. To ne pomeni, da angleškega seva, ki se hitro širi, na Hrvaškem ni, a je v tem trenutku verjetnost, da je prevladujoč, razmeroma majhna, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost o preliminarnih rezultatih raziskave.

“Na približno 30 odstotkov vzorcev smo našli mutacije, ki ustrezajo različici virusa, ki so ga našli avgusta lani na Škotskem. Tudi za ta virus je bilo ugotovljeno, da se širi hitreje od virusa, kot je bil v zgodnji fazi izbruha epidemije”, so dodali. Škotski sev so večinoma našli na vzorcih s severozahoda države, ki so jih dobili novembra in decembra lani.

Projekt, ki ima namen ugotoviti morebitno povezanost genetske podlage virusa in njegovega gostitelja z razvojem težjih oblik poteka bolezni covid-19, vodi profesor Kristian Vlahoviček z zagrebške naravoslovno-matematične fakultete (PMF). Projekt bodo izvajali do konca leta 2021, so še napovedali.

Zadnje novice

Ste jo videli?

Sorodne vsebine