8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Na Hrvaškem ovadili partizanskega vojnega zločinca, ki je na televiziji priznal, da je kot mladoletnik ubil nemškega vojaka, ki se je želel predati

Hrvaška stranka prava (HSP) je na podlagi priznanja vojnega zločina na televiziji podala kazensko prijavo proti najmlajšem partizanskem borcu na Hrvaškem, ki je priznal, da je ubil nemškega vojaka, ki se je nameraval predati.

Ko so pred mesecem dni člani “Zveze antifašističnih borcev in antifašistov” na Hrvaškem organizirali svečano akademijo ob “Dnevu zmage nad fašizmom” in vstopom partizanov v Zagreb je po poročanju Kamenjara javnost pretresla izjava Nadira Dedića.

Nekdanji borec je namreč za kamere NovaTV priznal, da je ob koncu vojne, pri svojih 13ih letih umoril, nemškega vojaka, ki se je želel predati. “Bil je en švab, gol zgoraj, samo v naramnicah, in v roki držal pletenko vina. Bil je brez kape. In potem,” je nadaljeval Dedić in ob tem zamahnil z roko, kot da bi posnemal kretnjo ubitega vojaka, “kot da bi se želel predati.”

Pregon vojnega zločina 74 let kasneje

“Jaz sem ga ubil, da vam odkrito povem, jaz sem ga ubil tam pri mostu,” je priznal Dedić. Novinarka je ob tem debelo pogledala. “Če se je želel predati, zakaj ste ga ubili?” je vprašala Dedića. Dedić je na to odvrnil: “Ma ni se on želel predati, temveč je, kaj jaz vem, držal pletenico.”

 

Zaradi tega priznanja zločina v HSP zahtevajo kazenski pregon vojnega zločinca, ki je svoj zločin javno priznal. Ob tem so pri HSP opozorili, da je Republika Hrvaška podpisnica Resolucije Sveta Evrope št. 1481 o obsodbi  zločinov totalitarnih komunističnih zločinov, ravno tako pa je hrvaški Sabor sprejel Deklaracijo o obsodbi zločinov storjenih v času komunističnega totalitarizma na Hrvaškem med leti 1945 in 1990, zaradi česar bi morala država v tem primeru ukrepati.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine