0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Na Hrvaškem letos milijonski projekti za prenovo železnic

Na Hrvaškem letos napovedujejo podpisovanje pogodbe o razdelitvi nepovratnih sredstev iz skladov Evropske unije za prenovo in izgradnjo drugega tira železniške proge med Hrvatskim Leskovcem pri Zagrebu in Karlovcem. Vrednost del na 44,2 kilometrov dolgi progi je ocenjena na 2,6 milijarde kun (351 milijonov evrov).

Dela na železniški progi med Zagrebom in Karlovcem so le nekoliko cenejša od gradnje mostu do polotoka Pelješac. So del posodobitve hrvaške železniške proge med madžarsko mejo in pristaniščem v Reki, ki že poteka na odcepih med Dugim selom in Križevcih.

Železnice bodo tudi letos med največjimi investicijami na Hrvaškem, izpostavlja danes hrvaški Večernji list. Dodaja, da je EU prispevala 85 odstotkov od 290 milijonov evrov za prenovo železniške proge med Križevci in madžarsko mejo. Dela naj bi stekla letos, ko tudi pričakujejo podpis pogodbe za posodobitev infrastrukture v reškem pristanišču v vrednosti nekaj manj kot 32 milijonov evrov.

Zagrebški časnik napoveduje tudi posodobitev železniške proge med Vinkovci in Vukovarjem. Gre za nekaj manj kot 19 kilometrov železniške proge, v katero bodo vložili 680 milijonov kun (92 milijonov evrov). Hrvaška je za projekt lani dobila nepovratna sredstva EU. Gradbena dela potekajo tudi na železniški progi med Zaprešićem in Zabokom.

Hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo je napovedalo, da bodo letos v Bruslju prijavili tudi projekt za nakup 21 vlakov za regionalni in mestni promet. Vrednost projekta je ocenjena na 1,3 milijarde kun (175 milijonov evrov).

Hrvaška je lani začela velike investicije v prometnem sektorju, med katerimi je največji most na polotok Pelješac. Kitajski gradbeniki so jesen lani začeli pripravljalna dela za izgradnjo mostu, ki ga je s 357 milijoni evrov financirala EU. V naslednjih nekaj dneh naj bi delo gradbenikov postalo vidno tudi na lokaciji bodočega 2,4 kilometrov dolgega mostu, letos pa bodo začeli graditi tudi dovozne ceste, napoveduje časnik.

Med infrastrukturnimi projekti na Hrvaškem so napovedali tudi začetek izgradnje mostu na reki Savi pri Gradiški, ki bo izboljšal cestno povezavo z BiH. Vrednost mostu je ocenjena na 221 milijonov kun (30 milijonov evrov). Vsaka od obeh držav bo zagotovila polovico zneska.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine