12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Na Hrvaškem 24 novih okužb – nekateri pa nočejo razkriti svojih kontaktov! V BiH skoraj 377 novih okužb

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ugotovili najmanjše dnevno število okužb z novim koronavirusom v tednu dni. Aktivnih je 647 primerov okužbe, med njimi 24 tistih, ki so jih potrdili od ponedeljka. V preteklih 24 urah je zaradi covida-19 umrla še ena oseba, s čimer se je število smrtnih žrtev povečalo na skupno 154.

Na Hrvaškem se v bolnišnicah zdravi 117 bolnikov covidom-19, od tega jih je sedem na ventilatorjih, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Kot so dodali, je bilo od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe, do danes 5318 okuženih z novim koronavirusom. Okrevalo je 4517 ljudi, umrlo pa 154. Doslej so testirali skoraj 123.200 oseb, me njimi 1133 v preteklih 24 urah.

Glede na današnja poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo največ novih okužb v osiješko-baranjski županiji, v kateri so zabeležili pet primerov.

Po tri so potrdili na območju Zagreba in splitsko-dalmatinske županije, po dva pa v istrski in zadrski županiji. V zadrski županiji je bil okužen poljski turist, ki se bo vrnil v domovino, so sporočili. V ostalih hrvaških obalnih županijah niso zabeležili nobene nove okužbe v preteklih 24 urah.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 14. uri, se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Vodja infekcijske klinike Fran Mihaljević v Zagrebu in članica nacionalnega štaba civilne zaščite Alemka Markotić je za današnji Večernji list potrdila, da bodo na Hrvaškem kmalu dobili prve doze zdravila remdesivir, ki ga uporabljajo za zdravljenje bolnikov s težkimi simptomi covida-19.

Hrvaški epidemiologi so danes opozorili na zaskrbljujoč pojav, da posamezne okužene osebe z novim koronavirusom ne želijo razkriti vseh svojih kontaktov, predvsem prijateljev, ki bi namesto na počitnicah lahko končali v samoizolaciji, je poročal danes Jutarnji list. Na ta način otežujejo delo epidemiologom, predstavljajo pa tudi nevarnost za širjenje okužb.

Na Zahodnem Balkanu znova rahlo povečanje okužb z novim koronavirusom

Na Zahodnem Balkanu so v več državah spet potrdili več novih okužb z novim koronavirusom kot dan prej. V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 377 novih okužb, v Srbiji 287 in v Severni Makedoniji 75, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Srbiji so poleg 287 novih okužb, kar je okoli 20 več kot v ponedeljek, potrdili še sedem smrti zaradi covida-19. Opravili so 9590 testiranj. V bolnišnicah je 3430 bolnikov, od tega jih je na ventilatorjih 143, je danes sporočila epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević.

Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v Srbiji doslej umrlo 605 bolnikov. Epidemiologinja je ob tem ocenila, da se število okuženih po državi zmanjšuje, v nekaterih občinah ni niti enega primera. Še vedno pa je največ bolnikov v Beogradu in Novem Sadu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kljub umiritvi razmer nameravajo v Srbiji zaenkrat ohraniti vse ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. “Vidim, da učinkujejo in bodo ostali,” je dejala o ukrepih epidemiologinja.

V BiH pa so danes potrdili več kot enkrat več primerov kot v ponedeljek. Medtem ko so v ponedeljek potrdili 165 novih okužb, jih je danes 377, umrla sta najmanj dva bolnika. Samo na območju Federacije BiH so potrdili 301 novo okužbo z novim koronavirusom, od tega 167 v Sarajevu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ker se razmere ne umirjajo je krizni štab Federacije BiH danes ponovno pozval državljane, naj upoštevajo zaščitne ukrepe, kot je na primer nošenje mask.

Severna Makedonija je danes potrdila en primer več kot v ponedeljek. Ob 75 novih okužbah pa je v Severni Makedoniji ozdravelo 136 bolnikov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Opravili so 830 testiranj, največ novih okužb, 32, pa so potrdili v Skopju. V zadnjem dnevu je umrlo še pet bolnikov, vsi so bili starejši od 50 let. Skupno je v državi bolezni podleglo 505 ljudi. Aktivnih pa je še 3589 primerov, od tega okoli tretjina v prestolnici.

Zadnje novice

Sorodne vsebine