8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Na deželnih volitvah v Bazilikati zmaga desne sredine in kandidata Lige

Na deželnih volitvah v italijanski deželi Bazilikata je v nedeljo prepričljivo zmagala desna sredina in z oblasti prvič po 24 letih izrinila levo sredino, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Največ glasov je dobilo populistično Gibanje pet zvezd, predsednik dežele pa bo kandidat Lige Vito Bardi, ki ga je podprlo 42,2 odstotka volivcev.

Bardi je prepričljivo zmagal pred kandidatom leve sredine Carlom Trerotolo, za katerega je glasovalo 32,9 odstotka volivcev. Kandidat Gibanja pet zvezd Antonio Mattia je z 20,6 odstotka glasov pristal na tretjem mestu. Zmaga Bardija, za katerega je intenzivno volilno kampanjo vodil italijanski notranji minister Matteo Salvini, je še utrdila Ligo pred evropskimi volitvami konec maja.

Najmočnejša stranka v Bazilikati bo po volitvah Gibanje pet zvezd z 20,5 odstotka glasov. Na drugem mestu je Liga z 18,8, sledita naprej Italija z 9,1 in Demokratska stranka z 8,2-odstotno podporo.

Na nedeljske deželne volitve je bilo pozvanih 573.000 volivcev, volili pa so predsednika ter 20 članov deželnega parlamenta. Volilna udeležba je bila 53,3-odstotna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine