17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

(NA DANAŠNJI DAN) Kako je Ceaușescu politične in ideološke nasprotnike zmerjal s fašisti, nato pa klavrno končal

Romunski komunistični tiran Nicolae Ceauşescu je najbolj znan po tem, da je bil v času razpadanja sovjetskega imperija edini komunistični velikaš, ki ga je ljudstvo samo odstranilo z oblasti in ga postavilo pred zid.

Čeprav je Ceauşescu v mlajših letih veljal na Zahodu – podobno kot v Jugoslaviji Josip Broz Tito – kot nekdo, ki se ne klanja za vsako ceno oblastem v Moskvi, pa je po drugi strani v veliki meri posnemal severnokorejski režim, ki ga je tedaj vodil Kim Il Sung, od tod velika stopnja represije v državi, ki jo je vodil. To ga je na koncu tudi stalo ne samo oblasti, ampak tudi življenja.

Zanimivo pa je, kako se je sicer »uradna« podpora romunskemu trinogu v času padca berlinskega zidu začela taliti. Med tedanjimi nasprotniki režima v Bukarešti je bil tudi pastor madžarskega porekla László Tőkés, kasnejši evropski poslanec, ki je tedaj deloval med Madžari v Temišvaru, oblasti pa so ga hotele na silo premestiti. Sprva majhen protest v Temišvarju je kmalu dobil širše politične razsežnosti, saj so pripadniki režima streljali v protestnike. Iskra je zanetila ogenj in decembra 1989 je bila v ognju protestov tudi Bukarešta.

Po nekajdnevnem obisku v Iranu se je Ceauşescu vrnil v domovino s kupom dragih perzijskih preprog. Po vrnitvi je skušal 21. decembra spet nagovoriti ljudstvo, ki se je na trgu ponavadi zbiralo v podporo režimu in tudi tokrat je kazalo, da bi utegnilo biti tako. Vendar se je zalomilo, saj so ljudje začeli žvižgati, kar je romunskega diktatorja in njegovo ženo Eleno zmedlo, še bolj pa po tistem, ko je začelo na balkon, od koder sta nagovarjala ljudstvo (vse skupaj je neposredno prenašala državna televizija), frčati kamenje. Začeli so se novi streli v množico, nemiri so bili vedno večji. Ceauşescu je skušal dopovedati javnosti, da gre za organizirano diverzijo tujih sil, začel je z obtožbami na račun »fašistov«, ki rušijo državo. Vendar se v tisteh hipu ni zavedal, da so med nasprotniki tudi njegovi partijski tovariši in da mu je hrbet obrnila celo vojska. Poskušal je zbežati s helikopterjem z vrha zgradbe, v bližini Bukarešte pa sta se zakonca Ceauşescu presedla v navaden avto in se odpeljala. Vendar so ju aretirali, nekaj dni kasneje, na božič 1989 pa so ju po hitrem postopku obsodili in usmrtili z ustrelitvijo.

G. B.

Zadnje novice

Sorodne vsebine