5.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Na Češkem in Slovaškem izbruh okužb s koronavirusom

Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili 2394 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo najvišje dnevno število okužb od izbruha epidemije v državi. Iz sosednje Slovaške poročajo o največjem dnevnem številu okužb od izbruha epidemije – 338. Umrl je še en bolnik s covidom-19.

Od 1. marca, ko so na Češkem zabeležili prve primere okužbe, so doslej potrdili 53.158 okužb, poroča češka tiskovna agencija ČTK.

Okoli polovica okuženih je že okrevala, zaradi covida-19 pa je umrlo 531 bolnikov.

Na Češkem je trenutno 26.500 aktivnih okužb. Večina okuženih ima lažjo obliko bolezni, vendar pa se v bolnišnicah zdravi rekordnih 581 bolnikov s covidom-19, od katerih jih je 115 v resnem stanju. To je prav tako največje število od izbruha epidemije.

Češka se trenutno sooča z drugim valom epidemije in strmim naraščanjem novih okužb. Minuli četrtek so potrdili rekordnih 3130 novih primerov, kar je skoraj toliko, kot v celem marcu. Češki premier Andrej Babiš je v ponedeljek priznal, da je vlada naredila napako, ker je čez poletje odpravila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.

Iz sosednje Slovaške pa danes poročajo o največjem dnevnem številu okužb od izbruha epidemije. Potrdili so 338 primerov, umrl pa je še en bolnik s covidom-19.

Slovaška je med evropskimi državami z najmanj smrtnimi primeri, tako kot marsikje v Evropi pa tudi v tej srednjeevropski državi ta teden narašča število okužb. Doslej so potrdili 7269 okužb, umrlo pa je 41 bolnikov, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Slovaška je maja in junija uspela omejiti širjenje koronavirusa, ko so dnevno poročali o enomestnem številu okužb. Od avgusta je to število naraslo na več kot sto, v septembru pa poročajo o rekordnih številih okužb.

V okviru ukrepov so zaostrili pravila glede nošenja mask in zbiranja ljudi, a napovedali, da ne nameravajo zapirati delov družbe, kot so to storili na začetku epidemije, poroča agencija Reuters.

Zadnje novice

Sorodne vsebine