14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Na čelo nemškega urada za begunce Seehoferjev zaveznik

Vodenje nemškega urada za migracije in begunce (Bamf) bo po poročanju nemških medijev prevzel Bavarec Hans-Eckhard Sommer, ki je znan po trdih stališčih glede prosilcev za azil in je zaveznik nemškega notranjega ministra Horsta Seehoferja. Bamf novega vodjo potrebuje po petkovi odstavitvi dosedanje vodje, Jutte Cordt.

Sommer je v vladnih krogih znan kot neizprosen. Trenutno je pristojen za tujsko in azilantsko zakonodajo na bavarskem notranjem ministrstvu. Naklonjen je ostrejšemu pregledovanju morebitnih terorističnih povezav beguncev ter pospeševanju izgona zavrnjenih prosilcev za azil, na spletu navaja nemška revija Focus.

Njegovo imenovanje so napovedali neimenovani vladni viri, medtem ko so na nemškem notranjem ministrstvu sporočili le, da ne bodo ugibali o odločitvah glede osebja, poroča Deutsche Welle.

Seehofer, ki terja trdo politiko do migrantov, je v petek s čela Bamfa odstavil Cordtovo, ki je bila na položaju šele od lani. To je storil po izbruhu škandala okoli podeljevanja azilov. Izpostava Bamfa v Bremnu naj bi med letoma 2013 in 2016 odobrila več kot 1200 prošenj za azil, ne da bi za to obstajala zadostna podlaga, verjetno v zameno za podkupnine, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški notranji minister je na čelu Krščanske socialne unije (CSU), bavarske sestrske stranke Krščansko demokratske unije (CDU) kanclerke Angele Merkel. Seehofer in Merklova sta se v zadnjih dneh znašla na nasprotnih bregovih glede priseljenske politike. Seehofer terja, da se mora prosilce za azil, ki so jih že registrirali v drugih članicah EU, zavračati že na nemški meji, čemur kanclerka nasprotuje in se v nasprotju s tem zavzema za širšo evropsko rešitev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine