8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Na Bavarskem pred prazniki še v strožje ukrepe

Nemška zvezna dežela Bavarska se je odločila še za strožji režim omejevalnih ukrepov, medtem ko bo ljudem od 9. decembra dalje celo prepovedala odhod iz hiš, razen v določenih izjemnih situacijah. Oblasti so izdale seznam, kjer so zapisane izjeme, v katerih primerih lahko Bavarci zapustijo svoje domove. Denimo tako lahko obiščejo zdravnika, gredo v službo, se odpravijo v nakup živil, obiščejo drugo gospodinjstvo in priskočijo na pomoč tistim, ki pomoč potrebujejo. V tistih območjih, kjer število okužba presega mejno število, pa bo uvedena tudi policijska ura. 

Predhodni in sedanji ukrepi tako niso v dovolj veliki meri pomagali pri zajezitvi virusa so sporočile bavarske oblasti. “Stanje je žal resno /…/ narediti moramo več, moramo ukrepati,” je dejal bavarski ministrski predsednik Markus Söder, potem ko je vztrajal, da delno nacionalno zaprtje ni pomagalo. Po novih pravilih bodo Bavarci svoje domove lahko zapustili le, če bodo imeli dovolj tehten razlog.

Seznam, ki so ga izdale oblasti opredeljuje 14 izjem, ki dovoljuje odhod od doma. Bavarcem je dovoljen odhod v službo, obisk zdravnika ali nakup živil. Bavarcem bo vseeno dovoljen obisk drugega gospodinjstva in pomoč ljudem in živalim, ki so pomoči potrebni. Tamkajšnji prebivalci pa lahko gredo po opravkih, ki so povezani z božičem, lahko sodelujejo na določenih sestankih in se udeležujejo verskih obredov.

V tistih predelih, kjer beležijo več kot 200 okužb na sto tisoč prebivalcev (v incidenci sedmih dni), pa bo uvedena policijska ura med 9. uro zvečer in 5. uro zjutraj, z nekaterimi izjemami. Prav tako pa velja prepoved pitja alkohola na zunanjih površinah.

Kanclerka Angela Merkel in voditelji so se odločili, da bodo delno zapiranje podaljšali vse do 10. januarja
Nemška kanclerka Angela Merkel in voditelji 16 nemških držav so se ta teden dogovorili, da bodo delno zaustavitev podaljšali do 10. januarja. Toda po nemškem zveznem sistemu ima vsaka država na koncu pravico, da se odloči, ali bo pravila uvedla. Pouk za starejše starostne skupine bo do nadaljnega potekal na daljavo, tam kjer pa beležijo visoko število okužb, pa bo to veljalo za vse učence. Na splošno je število kužb v Nemčiji pričelo nekoliko upadati, oktobrsko eksponentno rast pa jim je uspelo zaustaviti.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Sara Rančigaj/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine