0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Muzeji v New Yorku, ki jih lahko raziskujete skoraj brez stroškov

Piše: Damian Ahlin

Ni treba posebej poudarjati, da v New Yorku domujejo nekateri najbolj čudoviti muzeji na svetu. Torej če se nahajate v New Yorku, morate vedeti da obstaja nekaj bližnjic, ki jih lahko izkoristite, ne da bi vam bilo treba plačati 20 ali 25 dolarjev, kolikor stane obisk.

Res, pozorni bodite na dneve in ure, ko je vstop brezplačen ali plačljiv in bodite proaktivni: v veliki večini je potrebna spletna rezervacija. Še en osnovni pogoj … imejte pri roki dokazilo o cepljenju, ki mu je priložen ustrezen osebni dokument.

1. Muzej na Modnem inštitutu – The Museum at Fashion Institute of Technology.

Muzej na Modnem inštitutu za tehnologijo, zasnovan z modo in za modo, je del prestižnega Tehnološkega inštituta in edini muzej v New Yorku, ki je posvečen izključno modi. Razstava Od glave do pete, ki raziskuje več kot dve stoletji ženskih oblačil, od leta 1800 do začetka 21. stoletja, bo na ogled do 8. maja. Kot zanimivost, ne zahtevajo vnaprejšnje rezervacije.

2. Morganova knjižnica – The Morgan Library & Museum.

Razkošna palača iz leta 1900, v kateri se nahaja Morganova knjižnica Graham Haber. Ob petkih med 17. in 19. uro si ga lahko brezplačno ogledate, če se za ogled naročite teden dni prej. Gre za zasebno ustanovo, ki jo sestavlja več stavb; prvotna stavba je čudovita palača iz leta 1900, najnovejšo pa je zasnoval Renzo Piano, isti Italijan, ki je zasnoval stavbo Whitney. Velja si ogledati med drugimi Egipčansko umetnost, renesančne slike, egipčanske papiruse, vključno z zgodnjimi izdajami otroških knjig.

 

3. Muzej umetnosti Rubin – Rubin Museum of Art.

Zbirka, ki je nezahtevna in ima veliko karizmo, vsebuje slike, kipe, grafike in obredne predmete iz Tibeta, Butana, Nepala in Mongolije od 2. do 20. stoletja. Obisk je ob petkih od 18.00 do 21.30 in čeprav rezervacije niso obvezne, so zaradi omejenih zmogljivosti priporočljive, da si zagotovite mesto.

4. Novi muzej – New Museum.

Vsak četrtek, med 19. in 21. uro, ta institucija sodobne umetnosti, nastale v zadnjih desetih letih, omogoča, da plačate, kolikor želite, čeprav je treba jasno povedati, da ob rezervaciji na spletni strani predlagajo najmanjši znesek 2 ameriška dolarja na osebo. Že sama stavba je vredna ogleda: gre za arhitekturni biser, ki ga je zasnoval prestižni japonski studio SANAA.

5. Muzej Whitney – Whitney Museum.

V tem muzeju, ki se nahaja zelo blizu vhoda na High Line, je čudovita zbirka ameriških umetnikov 20. in 21. stoletja. V skladu z načelom plačaj, kolikor želiš se dogovorite za termin ob petkih med 19. in 22. uro: namesto 25 ameriških dolarjev lahko rezervacijo prek spleta opravite za en dolar.

6. Neue Galerie New York.

Ta elegantni dvorec na Peti aveniji je odprt le prvi petek v mesecu, med 16. in 19. uro, in sicer po predhodnem dogovoru. V notranjosti so dela velikih nemških in avstrijskih umetnikov in oblikovalcev z začetka 20. stoletja. Velika zvezda je čudovit portret Adele Bloch-Bauer, ki ga je leta 1914 z oljem, zlatom in srebrom na platnu naslikal Dunajčan Gustav Klimt (1862-1918).

7. Vrtni muzej Isamu Noguchi – The Isamu Noguchi Foundation and Garden Museum.

Za obisk je le potrebna sreča saj prvi petek v mesecu je vstop brezplačen, če ga rezervirate dva tedna vnaprej prek spleta. Eden najodličnejših muzejev na Long Islandu v Queensu izpolnjuje svojo nalogo: razširjati dela Nogučija (Los Angeles, 1904-1988), velikega mojstra 20. stoletja. V tej industrijski stavbi, ki je bila v lasti vsestranskega umetnika z japonsko krvjo, se nahaja njegova izjemna zbirka skulptur, pohištva, keramike in znamenitih papirnatih svetilk Akari.

Vir: lanacion.com 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine