12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Muslimani, ki se v Franciji odločijo za spreobrnitev v krščanstvo, morajo o tem molčati!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Iz nedavnega poročila Evropskega centra za pravo in pravičnost je razvidno, da so muslimani v Franciji, ki se odločijo za spreobrnitev v krščanstvo, pogosto odrinjeni od družine in jim celo grozi smrt. Čeprav muslimani, ki živijo v evropskih državah, trdijo, da opustitev islama ni greh, dokazi kažejo nasprotno.

Dokument razkriva, da so mnogi muslimani, ki so se spreobrnili v krščansko vero, prisiljeni to prikrivati ​​celo pred svojimi družinami. Za muslimana je prehod v drugo vero veliko večji greh, kot če bi se kateri koli drugi vernik odrekel svoji veri, kritično poudarja francoski konservativni tednik Valeurs actuelles.

Na nekaterih območjih Francije, ki se ponašajo z množičnimi muslimanskimi skupnostmi, je neuradno v veljavi šeriatska zakonodaja, ki precej strogo kaznuje spreobrnitev v katero koli drugo vero. Pastor Said Oujibou, predsednik Zveze severnoafriških kristjanov v Franciji, pravi, da je po prehodu v krščansko vero izgubil vse: družina ga je zapustila, prijatelji pa so mu obrnili hrbet. Oujibou zato opozarja da, mora musliman, ki se v današnji Franciji spreobrne v krščanstvo, računati tudi na možnost, da bo izgubil vse, tudi prijatelje in družino, pa tudi nekdanji način življenja.

Poročilo med drugim razkriva, da skoraj 4 tisoč muslimanskih vernikov letno opusti islamsko vero, njihovo število pa narašča. Ker pa vsi o tem ne spregovorijo naglas, je težko določiti bolj natančno številko. Gregor Puppinck, predsednik Evropskega centra za pravo in pravičnost, pravi, da se muslimani, spreobrnjeni v krščanstvo, težko pretvarjajo, saj islam zahteva tudi pet molitev na dan, kot tudi post med ramazanom. Zato se večina muslimanov, ki so spreobrnili v krščanstvo, sooča s počasno in okrutno “družbeno smrtjo” potem, ko so doživeli zavrnitev s strani sorodnikov, prijateljev in nekdanjih verskih skupnosti.

Seveda so lahko posledice veliko hujše v primeru, da v radikalnih islamističnih gibanjih izvedo za spreobrnjenje, saj so prepričani, da je primerna kazen za odpadništvo, smrt. Ker člani salafistov ali skupine Muslimanske bratovščine menijo, da so spreobrnjenci izdajalci islamske vere, se jim maščujejo. V opravičilo pa navajajo, da s tem želijo le zaščititi čast muslimanske skupnosti. Po prepričanju Puppincka Francija ne zagotavlja pravic in svoboščin tistim, ki želijo zapustiti muslimansko vero, zlasti pravice do spremembe veroizpovedi. Puppinck je prepričan, da politiki o tem vprašanju molčijo, saj se dobro zavedajo občutljivosti te teme in glasov, ki jih lahko izgubijo, če bi o njih govorili.

Slika je simbolična (Foto: epa).

V listini, ki sta jo januarja podpisala vlada in Francoski svet za muslimansko vero (CFCM), je sicer zapisano, da se podpisniki vzdržujejo fizičnega ali duhovnega kaznovanja tistih, ki zapustijo islamsko vero. Poudarja tudi, da načelo sekularizma zagotavlja, da se lahko vsi državljani odločijo, kateri religiji bodo sledili in imajo možnost, da jo svobodno izvajajo in spreminjajo. Puppinck poudarja, da je sicer podpis listine hvalevreden, a po drugi strani je zaman, saj je niso podrli vsi v CFCM-ju. Puppinck meni, da je takšna delitev jasen dokaz, da se nekatere muslimanske skupnosti ne morejo znebiti obsedenosti z islamskimi dogmami.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine