4.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Možnosti za kompromis glede evropskih sredstev vse manj: Evropski parlament odločno podpira mehanizem vladavine prava, podpira ga tudi predsednica Evropske komisije, Fajonova pa pere umazano perilo notranje politike pred evropsko javnostjo

Evropski poslanci večinoma vztrajajo pri mehanizmu vladavine prava, zaradi katerega Poljska in Madžarska blokirata sveženj za spoprijem Evrope s pandemijo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je menila, da bi se morali državi obrniti na Sodišče EU, ne pa blokirati svežnja na račun milijonov ljudi, ki čakajo na nujno pomoč.

 

Von der Leynova je v današnji razpravi v Evropskem parlamentu v Bruslju še izpostavila, da so se voditelji vseh 27 članic unije julija strinjali tudi z mehanizmom pogojevanja. Mehanizem vladavine prava je po njenih besedah primeren, sorazmeren in tudi nujen.

Večina poslancev, ki so sodelovali v razpravi o pripravah na prihodnji vrh EU, se je strinjala, da je treba vztrajati pri dogovoru o pogojevanju koriščenja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, ki ga je Evropski parlament nedavno dosegel s Svetom EU.

Nekateri poslanci, predvsem iz skrajno desne politične skupine Identiteta in demokracija (ID) ter iz skupine evropskih konservativcev (ECR), pa so poudarjali, da Madžarska in Poljska upravičeno branita svoje interese.

Predsedniki največjih treh političnih skupin v parlamentu so poudarili, da pri mehanizmu vladavine prava ne bodo popustili.

“Ni čas za strankarske spore in nacionalne egiozme, moramo ukrepati,” je glede blokade svežnja dejal vodja največje skupine, Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber.

Predsednica socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez pa je dejala, da ne gre za to, da se odločamo med vladavino prava in denarjem, saj potrebujemo oboje.

“Evropa je postala talka dveh nekdanjih komunističnih držav,” pa je izpostavil vodja liberalcev (Renew) Dacian Ciolos. “Evropski proračun je zaščiten pred prevarami, na nevtralen način ga moramo zaščititi tudi pred korupcijo,” je še pozval.

Vodja Zelenih Ska Keller je poudarila, da EU temelji na vrednotah, kot so človekove pravice, demokracija in vladavina prava, ter da jih bo parlament vedno branil. Poslanka te skupine Tineke Strik pa je izpostavila, da mora parlament vztrajati pri mehanizmu, saj bi z morebitnim kompromisom poslal signal, da popušča pritiskom in izsiljevanju.

S temi pozivi se ni strinjal poslanec ID Marco Zanni, ki je izpostavil, da Poljska in Madžarska legitimno grozita z vetom, saj da kaznovalni mehanizmi niso povezani s pravno državo. Poslanec te skupine Nicolas Bay pa je menil, da je mehanizem vladavine prava poskus kaznovati države članice, ki se borijo proti nezakonitim migracijam.

Poljakinja Beata Szydlo iz ECR je dejala, da pogodbe EU ne določajo vezave sredstev na vladavino prava. “Ne morete manjšini vsiljevati mnenja večine. EU je sestavljena iz 27 članic, vsi imamo svoje občutljive točke in interese,” je dejala poslanka iz vrst vladajoče poljske stranke Zakon in pravičnost.

Ob koncu razprave je nastopila tudi slovenska evroposlanka Tanja Fajon (S&D/SD). Ravnanje Madžarske in Poljske z blokado nujno potrebnega denarja je označila za neodgovorno in povsem nerazumljivo.

“V tem trenutku unija ne potrebuje solističnih izpadov, pa tudi ne nekih lažnih odrešenikov, kot je slovenski premier Janez Janša. Kar potrebujemo, je jasen signal ljudem, da je unija sposobna okrevati, zagnati gospodarstvo in družbo vrniti v stanje blaginje,” je poudarila. “Voditelji, ki imajo interese onkraj sprejetih standardov, vrednot in pravne države, pa naj svoja mesta prepustijo boljšim,” je dodala.

V razpravi sicer ni sodeloval noben predstavnik Sveta EU, kar so kritizirali številni poslanci, češ da to kaže tudi na odnos držav članic do Evropskega parlamenta.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine