5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Moskva: Množica na protestih zaradi oviranja kandidatov opozicije na lokalnih volitvah

V središču Moskve se je danes zbralo okoli 2000 ljudi, ki nasprotujejo temu, da bi oblasti opozicijskim kandidatom na septembrskih volitvah v mestni svet preprečile sodelovanje.

 

Protest, ki ga oblasti niso odobrile, je pripravila skupina kandidatov, med katerimi so tudi podporniki opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najprej so se odpravili do poslopja občine, kjer so vzklikali “to je naše mesto” in udarjali po vratih. “Po vsej Moskvi z list umikajo neodvisne kandidate. Ta brezobzirni in lažnivi župan (Sergej Sobjanin) nas mora slišati,” je dejal eden od protestnikov.

Nato so protestniki odšli do sedeža mestne volilne komisije, ki po njihovem mnenju opozicijske kandidate po krivem obtožuje, da ponarejajo podpise, ki jih morajo zbrati za nastop na lokalnih volitvah. Zato se ne bodo mogli potegovati na volitvah v moskovski mestni svet. Volitve v lokalne in regionalne svete bodo septembra potekale tudi drugod po Rusiji.

Ena od kandidatk, ki zaradi prevelikega deleža domnevno neveljavnih podpisov ne bo mogla kandidirati, Ljubov Sobol je v soboto začela gladovno stavko. “Kradejo volitve, kradejo našo prihodnost. Ne bom se predala, borila se bom do konca,” je danes povedala podpornica Navalnega.

Moskovska mestna volilna komisija je danes sporočila, da je bilo neveljavnih več kot 700 od 4940 podpisov podpore, ki jih je zbrala Sobolova.

Protest spremljajo številni policisti, a niso razgnali protestnikov. Aretirali pa so enega kandidata, navaja nevladna organizacija OVD-Info, ki spremlja število aretacij na protestih v Rusiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine