9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Mogherinijeva države EU pozvala, naj ponovno pošljejo ladje v Sredozemlje – pa ne, da bodo pobirale migrante po morju?

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je države članice EU pozvala, naj v Sredozemsko morje znova pošljejo vojaške ladje za boj proti tihotapljenju migrantov v Evropo ter tihotapljenju orožja in nafte v Libijo, kjer so izbruhnili spopadi. Države EU so namreč konec marca iz operacije Sophia umaknile ladje.

 

“Brez ladij Sophia ne more izpolnjevati svoje misije, ki vključuje tudi zagotavljanje spoštovanja embarga na uvoz orožja in nafte v Libijo,” je Mogherinijeva poudarila v torek na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Ofenziva, ki jo je na libijsko prestolnico sprožil uporniški general Halifa Haftar, bi lahko po njenih besedah postala trajen konflikt, če bo v državo prišlo orožje, ki ga tam ne bi smelo biti.

“Še vedno upam, da bodo v prihodnjih tednih države znova razmislile o odločitvi in se odločile, da bi znova poslale ladje v mednarodne vode,” je povedala. “Državam sem priporočila, naj ne umaknejo ladij, ki delujejo v mednarodnih vodah, saj so bile te zelo učinkovite pri odvračanju tihotapcev (migrantov),” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila Mogherinijeva.

Članice EU so konec marca za šest mesecev podaljšale mandat operacije Sophia v Sredozemlju, vendar pa Sredozemlja ne nadzorujejo več z ladjami, temveč z okrepljenim nadzorom iz zraka in v sodelovanju z Libijo.

To odločitev so sicer sprejele, preden je Haftar z enotami Libijske narodne vojske (LNA) začel ofenzivo za zavzetje Tripolija. Libijska mednarodno priznana vlada, ki je sprožila protiofenzivo, je medtem v torek posvarila, da bi lahko ob nadaljevanju ofenzive na Zahod skušalo pobegniti 800.000 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine